7 Aralık 1930 yılında Yunanistan'ın Sakız Adası'nda Lailapas ile Karşıyaka futbol takımları arasında oynanmaya başlayan, fakat şiddetli yağmur nedeniyle iptal edilen maç, 10 Mayıs Cumartesi günü kaldığı yerden devam edecek.

Sakız Adası'nda Türk gazetecilerle görüşen Lailapas takımı teknik direktörü Mihalis Kottakis, "İki takım için küçük ama Türk-Yunan dostluğu için çok büyük bir adım" dedi.

SAKIZ ADASI 'LAİLAPAS 87 DAKİKA' ETKİNLİĞİNİ BEKLİYOR

7 Aralık 1930 yılında Yunanistan'ın Sakız Adası'nda Lailapas ile Karşıyaka futbol takımları arasında oynanmaya başlayan, fakat henüz 3. dakikada şiddetli yağmur nedeniyle iptal edilen maç, 10 Mayıs Cumartesi günü 4. dakikadan itibaren kaldığı yerden devam edecek ve 87 dakika oynanacak. 84 yıl önce ilk üç dakikada atılan gol olmadığı için maç da 0-0'dan başlayacak. Sakız adası kalesinde Türk gazetecilerle bir araya gelen ve kale içindeki Osmanlı mezarlığı önündeki Hisar Meydanı'nda soruları yanıtlayan organizasyon sorumlusu Mihalis Kottakis, bu organizasyon için Londra'dan geldiğini ve Lailapas takımının teknik direktörlüğünü üstlendiğini, daha sonra tekrar Londra'ya döneceğini söyledi.

"BENİM İÇİN BÜYÜK BİR ONUR"

Eğitimi sırasında teknik direktörlük kurslarına katıldığını ve Londra'da ikinci lig takımı Charlton Athletic'te çalıştığını belirten 23 yaşındaki Mihalis Kottakis, "Bu maçın oynanması benim fikrimdi. Sadece bu proje için Londra'dan geldim. Çünkü şu anda Atina'da yaşayan babaannem Matromaksilas Sakız'ın Kardamila köyünden. Bu proje benim için çok önemliydi, büyük onur duyuyorum" diye konuştu.

"FUTBOL ADINA KÜÇÜK AMA ÜLKELERİMİZ ADINA BÜYÜK BİR ADIM"

Tarihçi ve yazar Yannis Makridakis'in (43) adadaki Korais Kütüphanesi'nde 2006 yılında yaptığı bir araştırma sırasında 1930 yılında yarım kalan maç hakkında bilgilere ulaştığını aktaran Kottakis, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkçe'de 'Bir Buçuk Teneke' adıyla yayınlanan romanın yazarı tarihçi ve yazar Yannis Makridakis 1997 yılında Sakız Adası Araştırmalar Merkezi'ni kurdu. Ada tarihi üzerine iki kitabı var, üç ayda bir Pelineon dergisini yayınlıyor. Maçla ilgili bilgileri Korais Kütüphanesi'nde araştırma yaparken buldu. Bu bilgiyi Lailapas'a gönderdi. Sonra ilk etapta maçın tamamlanması fikri oluştu. Bu bizim için, Sakız için çok büyük bir şey. Çok heyecanlıyız. Çünkü böyle şeyler sık sık olmaz. Lailapas Kulübü aslında 91 yıl önce kurulmuş ve o dönemlerde Yunanistan'ın büyük kulüplerinden biriymiş. Sonra ekonomik nedenlerden dolayı kapanmış. 2009 yılında tekrar kurulmuş. Şimdi çok küçük bir kulüp. Ama bu olay sembolik bir şey. Neil Armstrong ayın yüzeyine ilk bastığında 'Bu benim için küçük, ama insanlık için büyük bir adım' demişti. Bu organizasyon da futbol adına küçük ama ülkelerimiz arasındaki dostluk için büyük bir adım olacak."

"TÜRK BÜYÜKELÇİ DE GELECEK"

Karşıyaka ile geçtiğimiz Mart ayında iletişime geçtiğinin ve şuan sadece 'Lailapas 87' projesine konsantre olduğunun altını çizen Mihalis Kottakis, "Karşıyaka bizim önerimizi ilgiyle karşıladı, çok mutlu oldum. Türkiye ve Yunanistan'da taraftarlardan da çok ilgi oldu. Bu bizim için mükemmel bir şey. Çünkü bu kadarını beklemiyorduk. Ayrıca Atina'dan Türk Büyükelçi Kerim Uras, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Teodor Çakiris de gelecek. Önemli olan skor değil, dostluk kazansın. Sosyal medyada da maça büyük ilgi var. Karşıyakalı ve Sakızlı taraftarları şimdiden büyük bir heyecan sardı. Maç, 10 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00'da oynanacak. Maç sonrası 21.30'da bir konser olacak. Selanik'te yaşayan Türk şarkıcı Dilek Koç ile Yunan şarkıcı Gerasimos Andreatos birlikte konser verecekler. Türk - Yunan dostluğunu geliştirmek için çok önemli bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Türkiye'deki tüm dostlarımızı bu tarihi maçı izlemeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

LAİLAPAS KULÜBÜ AÇIKLAMA YAPTI

Lailapas Kulübü tarafından organizasyonla ilgili bir açıklama yapıldı. Maç günü 3 bin 500 biletin satışa sunulacağı ve fiyatın 5 Euro olacağı ifade edilirken, Sakız Belediyesi önünden her 10 dakikada bir stada otobüs kalkacağını da belirtildi. (Sabah)