Jetonlu tilt, rulet ve tek kollu kumar makinelerinin ortak isminin eskiden "langırt" olması nedeniyle bir karışıklıktan kaynaklı olarak masa futbolunun da 1968 yılından beri yasak ve hapis cezası gerektiren bir suç olduğu ortaya çıktı.

DHA'nın haberine göre, Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Petek, masa futbolu olarak da bilinen langırt oyunu makineleriyle ilgili 1968’den bu yana hapis cezası gerektiren bir suç bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Petek, kendisinin de tesadüfen öğrendiği bu yasağın, 47 yıl önce hukuki bir hata sonucunda getirildiğini, günümüze kadar da geldiğini açıkladı.

'5 YILA KADAR HAPİS'

Prof. Dr. Petek şu bilgileri verdi: 

"13 Aralık 1968 tarihli 1072 Sayılı Kanun’a göre umuma mahsus veya umuma açık yerlerde rulet, tilt, langırt ve benzeri oyun makinelerini bulundurmak, çalıştırmak, bunları yurda sokmak ya da imal etmek yasak. Bir yıldan 5 yıla kadar hapis ve para cezası var. Daha önce tecili mümkün olmayan bu cezalara, 2008’de yapılan değişiklikle erteleme hakkı tanınmış. Sadece ülkemizde olan bu yasak aslında bir karışıklıktan kaynaklanıyor."

'SUÇ OLDUĞUNDAN HABERSİZ OYNANIYOR'

"O dönem tek kollu kumar makinelerine verilen ortak isim ’langırt’ olduğu için masa futbolu da yasaklanmış. Uluslararası alanda federasyonları bulunan bu spor kanunla yasaklanmasına rağmen turnuvalar düzenleniyor, tanınmış kişiler dahil hemen herkes suç aleti olduğundan habersiz bir şekilde bu makinelerde langırt oynamaya devam ediyor. Yürürlükte olduğundan cezai işlem de zaman zaman uygulanıyor." 

'YASAK KALDIRILMALI'

Prof. Dr. Hasan Petek, "Avrupa ülkelerinde benzer katılıkta ve ağırlıkta örneği olmayan bu yasağın, bugünkü koşullar altında Türkiye için farklı bir biçimde değerlendirilmesini haklı kılacak inandırıcı neden mevcut değil. Uygulanmasını gerektiren gerekçe bulunmayan böyle anlamsız yasakların sürdürülmesi hukuk devleti ilkesine aykırı. Bu yüzden yürürlükten kaldırılmalı" dedi. (Sol)