Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında eski milli futbolcu Tanju Çolak'ın da üye olduğu öne sürülen çeteye yönelik sürdürdüğü soruşturmayı tamamladı. Başsavcılık, aralarında Çolak'ın da bulunduğu 12 şüpheli hakkında Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. İddianamede eski futbolcunun 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' suçundan 4.5 yıla yıla kadar hapsi istendi.

Hürriyet'in aktardığına göre, iddianamede, şüpheli İsmail Altınok’un 'çete lideri' olduğu, 'çete faaliyetleri'ni Başkent Oto Sanayi arkasında bulunan kendisine ait bir gecekondudan yönettiği savunuldu. Çetenin merkezi olduğu iddia edilen gecekondunun çevresinde yerleşim yerinin bulunmadığı, etrafının tel örgü ve brandalar ile çevrildiği, etrafının güvenlik kamerasıyla izlendiği belirtildi.

"Çolak konumu itibariyle çeteye bilgi verdi"

İddianamede Çolak'ın eski bir futbolcu, şüpheli Erman Alaş’ın da eski bir polis olduğuna dikkat çekildi. Çolak için iddianamede, 'kişisel konumu itibari ile zengin olan ve dolandırılacak şahısları tespit ederek silahlı suç örgütüne bilgi verdiği, bu tür olaylardan kendisinin ve suç örgütünün maddi menfaat temin etmesini sağladığı' iddiasına yer verildi. Sanık Levent Çiçek’in de 'Ankara ilinde çıkar amaçlı suç örgütü üyesi olması nedeniyle hukuka aykırı eylemlerinden dolayı bilinen' bir şahıs olduğu ifade edildi.

"Eğlence yerlerinde yiyip, içip para ödemiyorlar"

Sanıkların Ankara’da tombala diye tabir edilen kumar oynattıkları, grup üyeleri üzerinde sürekli olarak silah taşıdıkları, grubun  gücünü göstermek maksadıyla eğlence merkezlerinde yiyip içip hesap ödemedikleri, grubun baskıcı ve sindirici gücünü kullanarak eylemlerde bulunarak haksız kazanç sağladığı iddia edildi. Grup üyelerinin korkutma ve sindirmelerinden dolayı olayların çoğunun polise ve adliye intikal edemediği, polise intikal eden olayların basit bir olay gibi gösterildiği de ifade edildi.

"Şifreli konuşmalar yapıyorlar"

İddianamede grup üyeleri arasındaki telefon görüşmelerine de yer verildi. Grup üyelerinin, örgüt lideri İsmail Altınok’un talimatlarını yerine getirme sırasında mutlak bir itaat silsilesi içinde bulundukları, şifreli konuşmalar yaptıkları anlatıldı. Şüpheli Çolak’ın örgüt lideri İsmail Altınok 120 kez görüştüğü ve çetenin yönetim merkezi olan gecekonduda da bulunduğuna ilişkin baz bilgisi elde edildiği belirtildi. Söz konusu gecekonduda yapılan aramada 45 adet Kalaşnikof marka fişek ele geçirildiği belirtildi.

Çolak ifadesinde, TRT Stüdyolarında spor yorumcusu olduğunu, geçmiş yıllarda bir kez araba kaçakçılığından adli tahkikat geçirdiğini, neticesinde 23 ay cezaevinde kaldığını, şüpheli Erman Alaş’ı TBMM’de görevli polis memuru olduğu için tanıdığını anlattı. Çolak, özetle şunları söyledi:

Çolak: Kendisini kırmadım, para gönderdim

“Bu şahısla zamanla samimi olduk. Benden borç para istedi. Ben de kendisini kırmayarak zaman zaman bu şahsın hesabına borç olarak para gönderdim. İsmail Altınok’u 2015 yılında Erman Alaş vasıtası ile tanıdım, müteahhit olarak biliyordum. Kendisi ile herhangi bir iş bağlantım bulunmamaktadır. ARC firmasıyla bir ortaklığım yoktur, bu şirket ile alakalı para, çek, senet alıp vermedim.”

"Osmanlı Ocakları başkanıydım"

Şüpheli Levent Çiçek de ifadesinde, çete suçlamasını kabul etmediğini, çete üyesi olduğu iddia edilen kişileri tanımadığını, silah yakalattığı tarihte Osmanlı Ocakları Gençlik Kolları Genel Başkanlığı görevini yaptığını anlattı.