ABD'deki "Occupy Wall Street" hareketine esin kaynağı olan "Öfkelenin" (Indignez-vous) kitabının yazarı filozof Stéphane Hessel, 95 yaşında hayata veda etti.

Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece hayatını kaybedeb Hessel diplomat, sürgün, direnişçi ve aktivist olarak yoğun bir hayat yaşadı.

Solcu çizgide yer alan Hessel,  emekli olduğu 1983 tarihine kadar çok sayıda kitap yayınlayarak aktif bir hayat sürdü.  Ancak son küçük manifestosu "Öfkelenin" ile bir büyük ün yaptı. Bu kitabı ABD'deki "Occupy Wall Street" hareketine de esin kaynağı oldu.

Direnişçi ruhu savunan kitap 2010 Ekim'inden bu yana dünya genelinde 4,5 milyon adet sattı ve 30 dile çevrildi. Bu kitap aynı zamanda adına "Arap Baharı" denilen sürece denk geldi. "Öfkeliler-bıkkınlar" kavramı Avrupa'daki bir çok eylemde kullanıldı.  Özellikle de İspanya ve Yunanistan'da.

Hessel, verdiği mesajın gençlerin desteğini alması karşısında mutluydu.  Mart 2012'de yaptığı bir açıklamada "bu sarsıcı mesajın kendisi için de şaşırtıcı" olduğunu belirterek, "Toplumlar kaybolmuş, nasıl bir çıkış yapılabileceğini kendilerine soruyorlar ve insani maceraya bir anlam arıyorlar" diyordu.

20 Ekim 1917'de Berlin'de doğan ve 7 yaşında Fransa'ya gelen Hessel, felsefe okulu diploması aldı ve 1941'de Özgür Fransızlar Gücü'ne katıldı. Gestapo tarafından tutuklanan Hessel 1944'de önce Buchenwald'a, ardından da Dora'ya sürgün edildi.

Özgürleşince BM Genel Sekreterliği bünyesinde görev aldı (1946-1951) ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin yazılmasına katıldı.