Arat Saadetyan / Demokrat Haber

Spor Emek-Sen ünlü teknik direktör Şenol Güneş'i sendikalarına üye olmaya ve sendikada görev almaya çağırdı. Geçen hafta Kasımpaşaspor maçı öncesi Bursaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Özlüce Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve "Futbolcular için sendika kurulmalı ve haklarını savunmalı" demişti.

“BİLİM ADAMLARI KONUŞUYORDU ŞİMDİ FİLM ADAMLARI KONUŞUYOR”

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) kötü tezahurat yapıldığı gerekçesiyle Bursaspor'a ceza verip Kasımpaşaspor maçında maraton tribününe seyirci almayınca karara tepki gösteren Şenol Güneş futboldaki birçok aksaklığı eleştirmiş Federasyon, Kulüpler Birliği ve herkese iş düşüyor diyerek şöyle konuşmuştu:

“Ben ceza çok aldım. Çok haksızlığa uğradım. Saha içinde, saha dışında. Buna rağmen konuşuyorum. Kurallar silsilesini bu şekilde uygulamazsanız benim gibi Ertuğrul da, Tolunay da, Mehmet de hepsi de isyan edecektir. İyi gidiş olmadığını düşünüyorum. Hiçbir şey yokmuş gibi davranamayız. Suç unsuruna sokarlar mı bilmiyorum. Hayırlısı olsun. Federasyona, kulüpler birliğine herkese iş düşüyor. Antrenör ve oyuncuların daha güçlü hale gelmesi lazım. Aksi halde futbolun sahibi olmayacaktır. Herkes parasını kovalıyor şu anda. Öyle bir sistem oldu. Herkes borcumuz var diye ağlıyor, bağırıyor, bu işi yapmak istemiyorum diyor. O zaman kapatın bu işi. Bilim adamları konuşuyordu şimdi film adamları konuşuyor. Film adamları filmle ilgili konuşur, bilimle ilgili konuşmaz. Futbolcular için sendika kurulmalı ve haklarını savunmalı. Bunlar olacağına kulüpler birliği toplanıyor, borçlar, vergi borçları konuşuluyor.”

“SİZİ HEP BİZDEN BİLDİĞİMİZ İÇİN YAZIYORUZ BU MEKTUBU”

Bu sözlerin üzerine Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’ndan Şenol Güneş’e şöyle bir çağrı geldi:

“Sevgili Şenol Güneş

Hepimizin bildiği, sizin de zaman zaman dile getirdiğiniz gibi Türkiye’de sporcuların ve spor çalışanlarının bir “sendika” ihtiyacı var.

Yine söylediğiniz gibi; spor emekçilerinin daha güçlü hale gelmesi lazım. Sendika olmalı ve spor emekçilerinin haklarını savunulmalı.

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; sporculuğunuz ve teknik direktörlüğünüz başarılarla doluyken, sporda söz sahibi patronlar sizin sade görüntünüze, dürüstlüğünüze ve emekçi karakterinize tahammül edemeyip, siyasetçi ve “süper karizmatik” teknik direktörleri bağrına bastığı günleri unutmadığımız ve sizi hep bizden bildiğimiz için yazıyoruz bu mektubu.

Söylenecek çok söz ve yapılacak çok şey var.

Bugün egemen sınıf, insanın en temel etkinlik biçimlerinden biri olan oyundaki yarışmayı yüceltip, özgürlük, çıkar gözetmeme ve hoşlanma gibi duyguları yok saymakta.

Sporu şirket, borsa gibi ekonomik ve bir o kadar ideolojik bir araç haline getirmektedir. Bunun bir sonucu olarak yüksek cirolu kulüplerin kontrolündeki spor sadece kendi çıkarlarını gözetmekte ve yine sizin de dile getirdiğiniz gibi kulüpler birliği toplanıp vergi borçlarını konuşmaktadır.

Durum futbolun üst liglerinde bile can yakıcı hale gelmişken, alt liglerde ve diğer spor branşlarında daha da vahimdir.

Spor emekçileri severek ve birçok zorlukların üstesinden gelerek çalıştığı kulüplerde değersizleştirilmiş, yalnızlığa terk edilmişlerdir.

Belki de üstün başarılar sağlayacağı bir branşı bırakıp başka işlerde çalışmak zorunda kalmışlardır.

Spor bilimlerinin öğrencileri ve mezunları ise lüks spor merkezlerinde sigortasız ve düşük ücretle ağır çalışma koşullarına mahkûm edilmişlerdir.

Bu kadar sorunun içinde yüz binlerce spor emekçisinin bir iş tanımı bile yapılmamış durumdadır.

Sendika olarak önceliklerimizden birisi de bu iş/meslek tanımının yapılıp spor iş yasasının çıkmasıdır.

Bununla ilgili 2015 Mart’ında bitirmeyi planladığımız bir taslak hazırlığımız da mevcuttur.

Sevgili Şenol Güneş, kısacası; “Sendikanız” yıllardır faaliyette ve Metin Kurt’un ömründen ömür çalması pahasına ayaktadır.

“Sendikanız” yıllardır gencecik sporcuların katkıları ile mücadele etmektedir.

Bizler, Metin Kurt Spor Emek-Sen’i bize emanet edip gittiğinden beri bize teslim ettiği bayrağı daha da yukarı taşımaya çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz.

Sevgili Şenol Güneş, basın açıklamanızdaki spor emekçilerinden yana aldığınız tavrın değerli olduğunu düşünüyor, sendika olarak sizi Spor Emek-Sen’e üye olmaya ve sendikada görev almaya çağırıyoruz.”