Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) baktığı davaların yeniden görülmesi konusunda yaptığı görüşmeden sonra gözler şimdi Şike Davası’na da çevrildi.

Feyzioğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Burada yapılacak durum basittir. Özel yetkili mahkemede yargılanmış ve Yargıtay aşamasındaki davalarda mahkumiyet bozulacak. Yargıtay kararı onanmışsa da yeniden yargılanma hakkı tanınmalıdır” dedi. Feyzioğlu’nu bu sözleri, Şike Davası’nın yeniden tekrarlanacağı şeklinde yorumlandı.

‘5 TEMMUZ MİLAT’ KAFA KARIŞTIRDI!

Açıklamalarında Balyoz ve Ergenekon davalarına atıfta bulunan ancak Şike Davası’ndan pek söz etmeyen Barolar Birliği Başkanı  Feyzioğlu, “Milat 5 Temmuz 2012” dedi. Bu tarih ÖYM’lerin kaldırıldığı tarih. Ancak geçici 2. madde bu mahkemelere ellerindeki davaları da sonuçlandırıncaya kadar çalışma hakkı vermişti. Feyzioğlu bu maddenin kaldırılmasını ve sürmekte olan davaların ilgili mahkemelere dağıtılmasını önerdi Başbakan’a. Ama, “Şike Davası” 2 Temmuz 2012’de tamamladı.

HUKUKÇULAR AYRI GÖRÜŞTE

Bu durumda merak edilen şu. Olası değişiklikten sonra Balyoz ve Ergenekon davaları yeniden görülürse aynı şekilde “Şike Davası” da tekrar ele alınacak mı?

Davada sanık avukatlığı yapan Ali Rıza Dizdar, “Evet Şike Davası da yeniden görülür. 5 Temmuz 2012’ye kadar görülmüş bütün davalar Yargıtay’da ister sonuçlansın ister sonuçlanmasın yeniden görülebilir” görüşünde.

Avukat Efkan Bolaç ise Şike Davası’nın yeniden görülme olasılığının düşük olduğu kanaatinde. Bolaç, “Davanın yeniden görülebilmesi için 1 Ocak 2012’den sonra verilen veya bugüne kadar verilmiş tüm kararlara dair yeniden yargılama yolu açan yasal düzenleme şart” diyor.

ÇOK SAYIDA İSİM YARGILANMIŞTI

F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve sarı lacivertli yöneticiler Şekip Mosturoğlu ile İlhan Ekşioğlu’nun yanı sıra Beşiktaş eski yöneticisi Serdal Adalı ve eski teknik direktörü Tayfur Havutçu şike davası kapsamında hakim karşısına çıkmıştı.

BERAAT EDERLERSE TAZMİNAT İSTENİR

“Şike Davası yeniden görülür ve F.Bahçe ile Beşiktaş beraat ederse UEFA ve CAS’ın verdiği Avrupa’dan men cezaları ne olur?”

Spor hukukçusu Emin Özkurt, “Tekrar bir UEFA başvurusu söz konusu olacaktır. UEFA’ya, verdiği cezanın yasal dayanığı olan ÖYM kararının neden bozulduğu belirtilip, bozmayla cezanın temel dayanağının ortadan kalktığını gösterilecek. Böylece hâlâ yürürlükte olan Avrupa’dan men cezasının derhal kaldırılmasını öncelikle talep edilir. Bunu takiben CAS’a başvurulup 2011-12 sezonunda ve 2013-14 sezonunda UEFA müsabakalarından men edilmesi nedeniyle doğmuş maddi ve manevi zararlarının tazmini için dava açılır.