Fırat BAŞARAN / EGEDESONSÖZ – İzmir taraftarları Türkiye’de bir ilk imza atarak ortak sorunlara karşı dernek çatısında birleşti. Göztepe, Altay, Bucaspor ve Karşıyaka taraftarları bir araya gelerek 6 aylık bir çalışma sonunda Taraftar Hakları Derneği’ni kurdu.

 

Dernekler İl Müdürlüğü’ne yapılan müracaat sonrası alınan vize ile yola çıkan dernek, tüzüğün incelenmesi sonrası olası prosedürler de aşılınca tam anlamıyla hayata geçecek.

 

RENKLER AYRI DERTLER AYNI!
‘Renklerimiz ayrı dertlerimiz aynı’ sloganıyla yola çıkan ve ‘Suskun taraftar olmayacağız’ sözü veren dernek bu çatıda tüm spor kulüpleri taraftarlarının haklarını ve çıkarlarını savunmayı hedefliyor. Taraftar Hakları Derneği, Facebook sayfasında kuruluş amacını şöyle açıklıyor: “Ayrım gözetmeksizin tüm spor kulüplerinin taraftarlarının, haklarını ve çıkarlarını savunmak, ortak taleplerinin gündeme getirilmesini sağlamaktır. Taraftarların, sosyal – kültürel - sanatsal gelişimi, üretici ve yaratıcı taraftar tipinin yaratılması, çevre, beden ve ruh sağlığının geliştirilmesi, toplumla ve kendi aralarındaki ilişkilerde etkin, demokratik yaşam bilincine sahip bireyler haline gelmesi için çaba sarf etmek, aralarında dostluk ve dayanışma duygusunun geliştirilmesi ve dayanışma sağlanması için çaba sarf etmek, dayanışma biçimlerini oluşturmaya çalışmaktır. Tribünlerde şiddetin ve nefret söyleminin son bulması için çaba sarf etmektir. Her türlü ırksal, dinsel ve cinsel ayrımcılığa karşı durmaktır. Taraftarların demokratik bir toplumda, uluslar arası standartlara uygun ortamlarda ve koşullarda maç izlemesi için çalışmak ve mücadele etmektir.”

 

NEDEN İZMİR?
Derneğin kurucu ve ilk başkanı Göztepe taraftarı Devrim Cem Erturan tribünlerinin tek çatıda birleştiren oluşumun ‘başkentinin’ İzmir olmasını Sporda Şiddet Yasası’nın hayata geçmesinin ardından kentin pilot şehir seçilmesiyle birlikte yaşanan sıkıntıların tavan yapmasına bağlıyor. Erturan kentin pilot bölge olması nedeniyle yasanın ardından geçen sürede çok sert ‘kontrollere’ tabi tutulduklarını, tüm İzmir tribünlerinin statlarda ve stat dışında sayısız baskıya ve şiddete maruz kaldığını dile getiriyor.

 

DERBİ SONRASI YAŞANANLAR MİLAT!

Derneğin oluşum sürecinde 29 Ocak günü oynanan Karşıyaka-Göztepe derbisi sonrası yaşanalar bir milat niteliği taşıyor. Dernek Başkanı Erturan, maç sonrası Göztepe taraftarının Emniyet görevlilerinden gördüğü şiddetin ve olaylar sonrası yönetim, siyaset ve İZVAK dahil hiçbir kurumdan destek görmemelerinin, yaşanan yalnızlığın kendilerini harekete geçiren olay olduğunu dile getiriyor.

 

Dernek için Alsancak ve Gürsel Aksel Statları’nın yıkılma kararlarına karşı duruş adeta bir sınav niteliğinde oldu. Taraftarların bir arada gösterdikleri direniş, eylem ve yürüyüşler ortak soruna karşı ortak hareket anlamında kusursuz bir ‘cevap kağıdı’ gibiydi… Taraftarlar statların yıkımına karşı direnişi maddi sıkıntılar aşıldıktan sonra önümüzdeki günlerde iki statta yapılacak çadır eylemiyle yeniden ayaklandıracak.

 

İLK SOSYAL MESAJ FESTİVALDE
Taraftar Hakları Derneği ‘tribünün dışında’ ama futbolun içindeki sorunlara da sessiz kalmayacak. Dernek bu konudaki ilk hareketi Rock-A 2012 festivalinde sergileyecek. Foça’da düzenlenen festivale katılacak dernek, eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra işsiz kalan hakem Halil İbrahim Dinçdağ’a destek olacak. Taraftarların arasında oynayacağı futbol maçını hakem Dinçdağ yönetecek.