Gezi Parkı eylemleri sırasında twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda gösterilerin 'Ermeni işi' olduğunu söyleyen, milli basketbolcu Mehmet Okur'u vatan hainliği ile suçlayan ve Taksim'deki eylemlere katılanlara hakaretler yağdıran milli güreşçi Rıza Kayaalp, Uluslararası Güreş Birliği (FILA) tarafından 11 Ağustos 2013 tarihinde 6 ay müsabakalardan men edilmişti.

16-22 Eylül 2013 tarihinde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Büyükler Dünya Güreş Şampiyonası'nda yarışabilmesi için, Türkiye adına FILA'da görevli delegelere spor bakanlığı ve spor genel müdürlüğü tarafından baskı yapılmıştı. Türk delegelerin bireysel çabaları ve federasyonun görüşmeleri ile Rıza Kayaalp'in 6 aylık cezası Dünya şampiyonası sonrasında görüşülmek üzere ertelenmişti.

Ertelenen ceza ile Dünya şampiyonasına katılan milli güreşçi Rıza Kayaalp, bu şampiyonada bronz madalya kazanmıştı. Ancak İranlı sporcunun dopingli çıkmasından dolayı Kayaalp gümüş madalya kazanan isim olmuştu.

Ancak Macaristan'da yapılan dünya şampiyonasında, Kayaalp'in durumu görüşülemedi. FILA Disiplin Kurulu Başkanı ve FILA Başkan Vekili İtalyan Matteo Pellicane o dönemde kanser tedavisi nedeniyle hastanede yatıyordu. Aralık ayında tedavi gördüğü hastanede vefat eden Pellicone'nin yerine kimse atanmamıştı. Bu nedenle FILA Disiplin Kurulu o tarihten bu güne kadar toplanmadı.

DOSYAYA FILA HAKİMİ VE SPOR AVUKATI ALDO ALBANESE BAKACAK


Edinilen bilgiye göre FILA Yönetim Kurulu 28-29 Şubat tarihlerinde Roma'da toplanacak. Bu toplantıda FILA Disiplin Kurulu başkanı vefat eden Matteo Pellicane'in yerine dosyaya, FILA Hakimi ve spor avukatı Aldo Albanese'nin bakacağı öğrenildi.

Rıza Kayaalp'in 6 aylık ertelenen cezasını onanır ve ''Irkçılık'' olarak değerlendirilirse Rıza, 2016 Olimpiyatları'ndan men edilebilecek.

''Irkçılık'' konusunda hassas olan (IOC) Uluslar Arası Olimpiyat Komitesi disiplin kurulu, disiplin talimatına göre daha önce bir Yunanlı sporcunun söylemlerini ''ırkçılık'' olarak değerlendirerek Olimpiyatlardan men etmişti. (gazetesport)