Soner Aydın / Demokrat Haber - Mersin

Mersin Bisiklet Gezginleri Derneği ile gündelik hayatın en önemli ulaşım araçlarından, kısa mesafe yolculuklarda kullanışlı, ekonomik bir araç olan bisiklet üzerine konuştuk.  Mersin’de bisiklet kullanımını ve şehrin bisikletliler için uygun olup olmadığı ve yaşadıkları sorunlarını dile getiren dernek üyeleri, en fazla bisiklet yolunun olmayışından ve bilinçsiz araç sürücülerinden yakındı.

Dernek hakkında bilgi veren Mersin Bisiklet Gezginleri Derneği başkanı Ahmet Salih Özenir, Mersin’de doğayı seven kişilerin bir araya gelmesi ile 2002 yılında bir bisiklet topluluğu kurduklarını, daha sonra 2012’de ise yasal olarak dernekleştiklerini dile getirdi.

CARETTA BİSİKLET TURU

“2002’den itibaren biz topluluk olarak insanlara bisikletli yaşamı önerdik. Bisikleti doğaya ulaşmak için bir ulaşım aracı olarak kullandık. 2012’de 19 arkadaş derneği kurduk ve o günden bu yana da bisikletli yaşamın yaygınlaşması için çalışıyoruz” diyen Özenir, “Dernek olarak insanlara özellikle yakın mesafe ulaşım aracı olarak bisikleti kullanmasını öneriyoruz. Şehri bisiklete uygun hale getirmek için yerel yönetimlerle görüşmeler yapıyoruz. Biz aynı zamanda biz sosyal sorumluluk çalışmaları da yapıyoruz. Yakın zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak Caretta Bisiklet Turu yaptık. 3 gün sürdü etkinlik. Yaklaşık 120 bisiklet sporcusunu kentimizde misafir ettik.  Tarsus’tan başladık Silifke’ye kadar sürdü. Çadır konaklamalı yaptık etkinliği.



Burada ki amacımız hem insanlara kentimizin turistik anlamda tanıtını yapmak hem de bisiklet sporunu yaygınlaştırmak içindi. Tabi etkinlikte diğer amacımız Caretta kaplumbağalarına dikkat çekmek istedik. Bununla ilgili olarak Mersin Üniversitesi öncülüğünde bir konferans yapıldı. Keyifli bir etkinlik oldu. Katılımcılar tekrar gelmek istediklerini dile getirdiler.  Dernek olarak her Salı akşam turumuz var. Barış meydanından başlayan. 5 yıldır aralıksız yapıyoruz bunu” dedi.

MERSİN’DE BİSİKLET ALGISI OLUŞUYOR   

Sürücülerin bisikletlere bakışı gün geçtikçe daha iyiye gittiğinin altını çizen Özenir, “Mersin hem topokrafik olarak hem de özellikle iklimsel olarak bisiklet kullanımına en uygun şehirlerden biri. Mersin’de bisiklet algısı oluşmakta ve oluşuyor. Bu da bizim istediğimiz bir şey” diye belirtti.

ALT YAPI YETERLİ DEĞİL   

Şehir yapısının bisiklet kullanımı için uygun şartlarda olmadığı ve 1939 yılında tasarlanan kent planında bisiklet yolu gösterilmesine rağmen hala Mersin’de bisiklet yolunun yapılmadığını aktaran Özenir, “Mersin’de bir bisiklet yolu yok. Dolayısıyla bisikletliler kara yolunda bisiklet kullanmak zorunda kalıyorlar. Aynı zamanda şehirde mazgallarla ilgili de büyük bir sorun var. Mazgalların karayoluna dik olarak yapılması bizim için büyük bir tehlike. Bir arkadaşımız o mazgallardan dolayı kaza yaptı. Ağaçların sarkan dalları da bizim için ciddi bir risktir. Bisiklet kullanan bir arkadaşımız sarkan ağaç dalları yüzünden gözünü kaybetti.

Belediyeye bu sorunları ilettik, yetkililerle görüştük. Mazgalların en azından çapraz hale bisikletlilerin düşmeyeceği şekilde yapılmasını istedik. Ama bugüne kadar hiçbir adım atılmadı. Son yağmurların ardından yeni mazgallar açıldı. Ama yine kara yolu doğrultusunda yapıldı. Bunlar bisikletli için büyük tehlike. Bisiklet sürücüleri mazgallara düşmemek için yola girmek zorunda kalıyor ve bu seferde arabalar tehlike oluşturuyor. Yine kaldırımlar otomobiller, tabelalar tarafından işgal edilmiş durumda.  Belediyeye önerilerimizi sunduk. Bisiklet yolu olacak taslağımızı sunduk. Taleplerimizi bir kaç defa yineledik ama henüz bir adım atılmadı. Bekliyoruz. Belediye başkanımızın bu konuda bir sözü var” ifadelerini kullandı.

KASK, ELDİVEN, GÖZLÜK, GECE LAMBASI ÖNEMLİ

Bisiklet kullanımını öncellikle yakın mesafe ulaşım aracı olarak öneren Özenir, “Sağlık açısından önemli bir spor dalı. Hekimlerin de önerdiği bir spor. İskelet yapısını, kas yapısını güçlendiren, stresi azaltan,metabolizmayı güçlendiren  bir spordur. Tabi uygun bisiklet ve uygun kıyafet seçilmeli.

Bisiklet sporuna başlamadan önce bir hekime başvurmalarını öneriyoruz. Mersin, iklim anlamında da çok uygun bir şehir. Uygun kıyafet seçimi ile rahatlıkla bu spor yapılabilir. Bir bisikletlinin kara yolunda güvenle seyahat etmesi için önerdiğimiz bazı şeyler var. Bunların başında kask, eldiven, gözlük, gece sürüşleri için ön ve arka aydınlatma. Bunlar bizim bisiklet sürücülerine önerdiğimiz olmazsa olmaz şeylerdir” diye aktardı.

YÖNETİCİLER ROL MODEL OLMALI     

Mersin’de bisiklet kullanımının nüfusa oranla yüzde 2’lik bir kısım oluşturduğu belirten Özenir şöyle devam etti:  “Ülkemizde de bisiklet yolu gelişmiş şehirlerde var. Öncellikle alt yapı oluşturulmalı. Ardından şehrin önde gelen isimleri bu konuda rol model olmalı. Bu konuda yerel yönetimleri hareketlendirmeyi çalışıyoruz.  Diğer illerde olan uygulanmalar Mersin’de de yapılabilir. Mersin buna uygun. Şehrin belirli merkezlerine bisiklet konuluyor. Aldığınız bisikleti bir başka noktaya bırakabiliyorsunuz. Böylece bisiklete bağlı kalmamış oluyorsunuz. Yine şehrin önemli merkezlerine bisiklet park yerlerine ihtiyacımız var. Eğitim kurumlarının çevrelerine güvenli, estetik, park yerlerine ihtiyacımız var.”

ENGELLİLERLE ORTAK SORUNLAR YAŞIYORUZ

Bisikletin yanı sıra engellilerle ilgili bir farkındalığı dile getiren dernek üyesi İhsan Turgut öz ise “Evet, bir bisiklet yolumuz yok ama biz bu şehirde engellilerle ortak sorunları yaşıyoruz. Kaldırımların iniş çıkışlarına araç park ediyoruz. Engellilerin kaldırımlarda iniş çıkışlarını zorluyoruz.  Engellilerin geçiş yollarını kapatılmadığı zaman paralel olarak ileride bisiklet yolları da kapamamış olacak. Bunun için bir bilinç oluşturulmalı. İlerinde insanlar bu tür durumları dikkate alacaktır. Görsel olarak bu duruma dikkat çekilebilir. Örneğin reklam panolarıyla insanlar bilinçlendirebilir, engelli yollarına araç park etmeyin diye bir afiş asılabilir. Uyarı levhası konulabilir. İnsanlar hala bisikletlilere alışmış değiş. Yolda arabasından inerken kontrolsüz bir şekilde kapıyı açarak bisikletli sürücülere zarar verebiliyor. Daha dikkatli olmalıyız. Geçtiğimiz günlerde kendimi bir engelli olarak düşünüp istasyona kadar gittim. Tekerlekli sandalyede gidiyormuşum gibi hareket ettim. Kaldırımlardan giderken önüme onlarca engel çıktı. Kimi kaldırıma saksı koymuş, kimi araba park etmiş. İnsanlar buranın engelli yolu olduğunu düşünmüyor. En son istasyona geldim. Ama kaldırımdan engelli inişi yok. Işıklarda geçiş yolu yok. Engelli için yol bitiyor o noktada ve birinin yardımı ile ancak inip çıkabilir” diye konuştu.

İLÇELERDE DE DÜZENLEME YAPILMALI

Derneğin Tarsus Şube Başkanı Fatma Kurt şunları kaydetti:  “Mersin Büyükşehir Belediyesi bisiklet adına büyükşehirde ne yapıyorsa İlçelerde hatta köylerde de aynısını yapması lazım. Oralarda alt yapı daha müsait. Oralarda da bisikletliler var, engelli var. Duyarlılığı artırmak için sürücülere seminer tarzı bir eğitim çalışması yapılmalı. Şoförler bilmediği için dikkatsiz davranıyor. Televizyonlarda, radyolarda bunların dile getirilmesi lazım. El ilanları bu konuda etkili oluyor.”