Kazova işçileri, kazanımla sonlandırdıkları direnişlerinin ardından, kendi fabrikalarını açıyorlar. İlk üretimleri, Bask ve Küba genç takımının 15 Şubat’ta Havana’da oynanacak dostluk maçında giyeceği formalar olacak.

Yazar Metin Yeğin, Küba’nın bu formaları bundan sonraki tüm maçlarında giyeceğini söyledi.

Bask ve Küba takımlarıyla Kazova işçilerini bir araya getiren Yeğin, “Kazova, futbolu sadece endüstriye terk etmek istemiyor, direnişle futbol arasında bir bağ kurmak istiyor” diyor.

ÇARŞI VE SOL AÇIK NEDEN OLMASIN?

Metin Yeğin, Küba ve Bask formalarının daha sonra da satışa çıkarılacağını söyledi:

“Futbolculara da taraftarlara da direniş formaları çok yakışacak.”

“çArşı ve Sol Açık gibi direnişe destek veren taraftar gruplarının formaları da Kazova’da yapılabilir, neden olmasın?”

KARŞILIKLI DAYANIŞMA

Metin Yeğin, yapılanın, karşılıklı bir dayanışma olduğunu belirtti:

“Kazova işçilerin arkasında büyük şirketler yok, dünya işçilerinin dayanışması var. Küba için forma yapmak aynı zamanda ambargo altında olan bir ülkeyle de dayanışma anlamına da geliyor.”

“Böylelikle Kazova fabrikası da dünyada ürünlerini sergilemiş olacak.”

AÇILIŞ CUMARTESİ

“Halk için ucuz ve kaliteli kazak üreteceğiz” diyen işçiler, bu Cumartesi DirenKazova-DİHkültür merkezi ve satış mağazasını açıyor. 

Açılış için buluşma 25 Ocak’ta saat 15.30’da Şişli Camii önünde. İşçiler herkesi dayanışmaya çağırdı. Buradan mağazaya yürünecek ve açılış gerçekleştirilecek.

10 AY BOYUNCA DİRENDİLER

Fabrikayı işgal ederek 10 aydır direnen Kazova işçileri 19 Kasım’da zaferlerini kutlayacaklarını açıkladılar.

Kazova fabrikasının patronlarına açtıkları davalardan birini kazanan işçiler, alacaklarına karşılık işgal ettikleri fabrikadaki makinelerin sahibi oldular ve fabrikadaki makinelere alacaklarına karşılık el koydular.

NE OLMUŞTU?

Kazova fabrikası kapandığında, 94 işçi tazminatları ve maaşları verilmeden işten çıkarıldı. Patronlar Ümit Somuncu ve Mustafa Umut Somuncu fabrikanın çoğunu bir gecede boşaltarak kayıplara karıştı.

11 Kazova işçisi önce fabrika önüne çadır açarak direnmeye başladı. Sonra işçilerin toplu olarak düzenlediği Cumartesi eylemlerine katıldılar, polis copu ve biber gazıyla engellendiler. 28 Haziran’da, kendi deyimleriyle “Gezi direnişinden aldıkları güçle” fabrikayı işgal ettiler.

14 Eylül’de fabrikada kalan malzemelerle ilk kez kazak üretmeye başladılar.

10 aylık direnişin sonucunda haklarını alan işçiler, kooperatif-direniş fabrikası planlarını da bu hafta hayata geçiriyorlar. (Bianet)