İSTANBUL - Başbakan Erdoğan’ın katıldığı açılış sırasında taraftarın protestosuna maruz kalıp terk ettiği TT Arena Stadı’da maç izlemeye giden bir seyirci, haksız bekletilmeye itiraz edince hem polisin saldırısına maruz kaldı hem de bin 500 TL para cezasına çarptırıldı. Üstelik cezaya delil olarak gösterilen şey de hayli ilginç…

MAHKEMEYE BAŞVURMAYA HAZIRLANIYOR

Önceki akşam Galatasaray Sivas maçını izlemek üzere iki çalışanıyla birlikte Türk Telekom Arena Stadı’na giden Orhan İmik (31) isimli vatandaş, Galatasaray tribününde yer bulamayınca, Sivas Spor tribününde maçı izlemek üzere bilet aldı. Maç bitiminde uzun bir süre Sivas Spor taraftarının kapalı alanda bekletilmesinin gerekçesini polise soran İmik, önce hakarete, sonra 7-8 polisin saldırısına maruz kaldı. Ardından gözaltına alınan Halkın Sesi Partisi (HASPARTİ) İstanbul Gençlik Kolları Üyesi İmik’e, “Karşı takıma küfretmekten” bin 500 TL para cezası kesildi. Hastaneden ‘yumuşak doku travması’ raporu alan İmik, mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

SEN MİSİN HAK ARAYAN

Galatasaray taraftarı olarak maçı izlemek üzere gittiği statta bilet bulamayınca karşı takımın olduğu tribünde oturan İmik, maç sonrasında Galatasaray taraftarının boşaltıldığını ve uzun bir süre Sivas taraftarının kapalı bir alanda balık istifi şeklinde bekletildiğini ve bunun gerekçesini sormak üzere yanına gittiği polislerin, “Geç lan oğlum şu tarafa” diyerek hakaret etmeye başladığını belirterek, “Haksız yere bizi neden bu kadar sıkışık bir alanda tuttuklarını sormaya gittim. Benden yaşça küçük olan polis hakaret etmeye başlayınca, itiraz ettim. Bunun üzerine 7-8 polis üzerime çullanarak dövmeye başladılar. Daha sonra dışarı çıkarıp, polis otobüsü ile tel örgüler arasına sıkıştırıp yeniden dövmeye başladılar. Ardından da gözaltına aldılar” diyerek başından geçenleri aktardı.

TARAFTARI OLDUĞU TAKIMA KÜFRETTİ DENİLEREK CEZA KESİLDİ

Jop, yumruk, tekme ve tokatlarla dakikalarca dövüldüğünü ve hakarete maruz kaldığını belirten İmik, “Saha içindeki dayaktan sonra Sivas taraftarı tepki gösterince bu kez dışarı çıkarıp araçlar ile yola bakan cephedeki tel örgüler arasında dövmeye başladılar. ‘Hadi şimdi bağırsana’ deyip dakikalarca dövdükten sonra polis otobüsüne bindirdiler. Kimseye küfür ve hakarette bulunmadığımı, sadece neden bekletildiğimizi sordum, diyerek durumu anlamaya çalıştım ama fayda etmedi. Polis aracında bir sivil polis gelerek tutanak tuttu. Tutanağı tutan da beni döven polislerden biri idi ve sivildi. Tutanak tutma gerekçesini ve suçumu sorduğumda bana, ‘Rakip takıma küfürden’ diyerek cevap verdi. Bana askerlik yapıp yapmadığımı sordu. Ben de 10 yıl önce yaptım dedi. Sonrasında da yukarıdan aldığı emirle bunu yaptığını söyledi. Garip bir durumdu” şeklinde konuştu.

ÖNCE DAYAK, ARDINDAN PARA CEZASI, SONRASINDA FİŞLEME

Otobüsteki oturuşumdan, telefonuna kadar türlü bahaneler bularak aşağılandığını aktaran İmik şöyle dedi: “Önce tutanağı imzalamamı istedi. Oysaki ben kimseye küfür falan etmemiştim. Neden imzalayacaktım ki tutanağı. Bunun üzerine iki polis koluma girerek, başka polislere teslim ettiler. Onlar da beni Ayazağa Polis Karakolu’na götürdüler. Burada yaklaşık yarım saat nezarethanede kaldıktan sonra bir polis memuru gelerek, küfür ettiğim gerekçesiyle bin 500 TL ceza kesildiğini ve tutanağı imzalamam gerektiğini söyledi. Ben de imzalamayacağımı söyledim. Bunun üzerine kağıdı elime tutuşturdu. Daha sonra da fotoğraflarımı çekerek fişlediler.”

Fotoğraflarının neden çekildiğini sorduğunda, bir memurun, “Dua et parmak izini almıyorum” şeklinde cevap verdiğini dile getiren İmik, savcıya çıkarılmadan serbest bırakıldığını söyledi.

KÜFÜR YOK, TUTANAĞIN KENDİSİ CEZAYA DELİL SAYILDI

Klasik bir polis uygulaması olduğu için dayak ve ceza kısmı anlaşılır gibi gözükse de, cezanın kesilmesine delil olarak hiçbir şey bulamayan polisin, cezaya tutanağın kendisini delil göstermesi ise şaşkınlık yarattı. 5149 SKM. 28. Maddesi (Küfür) uyarınca İmik’e ceza veren polisler, ceza için hiçbir delil bulamayınca, cezanın yazılı olduğu tutanağın kendisini delil olarak gösterdi. Üstelik bu ifade tutanağın kendisinde de yer alıyor. Yani bir A4 ebadındaki kağıdın kendisi, kendisine delil sayıldı. Haseki Araştırma ve Eğitim Hastanesi’ne giderek, ‘Yumuşak doku travması’ raporu alan İmik, İHD’ye başvuracağını ve olayı adli makamlara taşıyacağını söyledi.

ANF