Türk basketbol takımı Galatasaray bu yılki lig finallerinin son maçını boykot etme kararıyla bugünlerde eleştiri yağmuruna tutuldu.

Galatasaray Liv Hospital, kontrolsüz taraftar şiddetinin ardından Türkiye Basketbol Federasyonu'nun “çifte standart” uyguladığını iddia ederek tartışmalı bir protesto gerçekleştirdi.

Protesto, Galatasaray'ın ezeli rakibi Fenerbahçe, Ülker ve Türkiye Basketbol Federasyonu'nun da aralarında bulunduğu Türk basketbolunun önemli isimlerinden birçok eleştiri aldı.

“Kara leke”

Federasyon, kararı Türk basketbolu için “kara bir leke” olarak nitelendirdi ve Galatasaray'ı Türk güvenlik güçlerine “saygısızlık” yaptığı için eleştirdi.

Galatasaray'ın maça çıkmayı reddetme gerekçeleri arasında finalle ilgili güvenlik endişeleri yer alıyordu: Fenerbahçe Ülker, evinde oynanan bir önceki final maçında, Ülker Sports Arena'da yaşanan seyirci olayları sebebiyle 40.000 TL ceza almıştı.

Galatasaray Liv Hospital oyuncuları, maçın resmi başlangıç saatinden 15 dakika sonrasına, saat 21.15'e kadar sahaya çıkmadılar. Bunun sonucunda hakemlerin maçı tatil etmesiyle Fenerbahçe Ülker kazanmış oldu.

Geçen Perşembe günkü final öncesinde Fenerbahçe Ülker ve Galatasaray arasında başabaş giden bir yarış yaşanmış, iki takım da üçer maç kazanmıştı. Final maçının oynanmaması sebebiyle Fenerbahçe Ülker, standart olarak 20-0'lik bir sonuçla hükmen galip ilan edildi.

Euroleague mücadelesi

Karar Fenerbahçe'nin hükmen kazanmasına sebep oldu ve şu anda takımlar bu iki rakibin tekrar mücadelesine sahne olacak Euroleague finallerini sabırsızlıkla bekliyorlar. Ancak Galatasaray'ın yakın zamandaki “saygısızlığı” sebebiyle ve son maçta hükmen galip ilan edilmeleri göz önünde bulundurulduğunda Fenerbahçe Ülker'in rakibini yenmek için daha fazla motivasyonu  olduğu görülüyor..

Kolay bir bahis arayan izleyiciler için Euroleague'de iyi bir fikir olabilir. Geçen hafta maç oynamadan galibiyeti kutlamış olsa da Fenerbahçe Ülker takımı, bu rekabeti adil bir şekilde sonuçlandırmayı isteyecek.

Diğer yandan, Galatasaraylılar karardan memnun ve önceki maçı kazanmak için inatla gösterdikleri mücadele etme arzusu  onlara da galibiyet kazandırabilir. Kulüp Başkanı Ünal Aysal karar hakkında “Oyuncularımızın ve teknik ekibimizin can güvenliği olmamasına rağmen maçın seyircili oynanması kararı Türk sporuna ihanettir” açıklamasında bulundu.

Belli ki Galatasaray ve Fenerbahçe Ülker arasındaki gelecek maçlar tartışmasız olmayacak: umalım ki bu defa maçlar oynansın.