Brezilya’da, Rio de Janeiro’nun bir banliyösünün futbol takımı Madureira Esporte Clube formalarında Che Guevara portreleriyle sahaya çıkıyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, kulübün minyatür saha futbol liginde mücadele eden ve yedi oyuncudan oluşan takımı bu sezon Che’nin Alberto Korda tarafından çekilmiş ünlü fotoğrafının yer aldığı formalarla oynamaya karar vermişti.

Bu sene kendi liginde şampiyonluğa ulaşan takımın formalarında sadece resim yok, Che’nin sloganlarından biri de yer alıyor: Hasta la Victoria Siempre (Zafere kadar daima).

Barcelona Üniversitesi'nden Prof. Carles Vinas'a göre, bir profesyonel kulüp ilk kez resmi forması için Che'nin görüntüsünü seçmiş oldu.

50 YIL ÖNCEKİ TANIŞMA

Aslında bu forma kulübün futbol takımının Küba'yı ziyaretinin 50. yıldönümünü anmak üzere hazırlanmış. Ancak taraftarlardan gelen destek üzerine kulüp yöneticileri şimdi Brezilya üçüncü liginde oynayan as futbol takımı kadrosuna da bu formayı giydirmeyi düşünüyor.

Zamanın Madureira Esporte Clube futbolcuları ülkeyi ziyaret ettiklerinde de Küba devriminin üzerinden sadece dört yıl geçmişti.

Küba'da kaldıkları sürede beş maç yapıp hepsini kazanan takımı Havana'daki son maçında izleyenler arasında o dönem sanayi bakanı görevini üstlenmiş olan Che Guevara da vardı.

Madureira'nın 3-2 galibiyetiyle sona eren maçın ardından Che oyuncularla tanışıp birlikte resim çektirmiş.

CHE VE FUTBOL

Spor yazarlığı da yapan Prof. Carles Vinas, Che Guevara'nın futbol ile bağlarının çocukluk yıllarına kadar uzandığını, ülkesi Arjantin'de okulda futbol oynamaya başladığını söylüyor.

Tahmin edilebileceği gibi, astım hastası olan Che solunum spreyini yakınında tutabileceği bir pozisyonda, kaleci olarak oynuyormuş.

Che’nin motorsikletle Güney Amerika'da gerçekleştirdiği seyahat sırasında da birkaç kez futbol oynadığını belirtiyor Vinas. Maç yaptığı kişiler arasında Peru'daki cüzzam hastaları da var.

Daha sonra babasına yazdığı mektupta bu maça dair “'Manasız bir gösteriş gibi görünebilir belki, ama genelde bir hayvan muamelesi görenler için kendilerine normal birer insan gibi davranılmasının psikolojik yararları paha biçilemez" diye yazmış Guevara.