Adı sürekli skandallarla gündemde olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) kara para aklamaya dair bir soruşturmayı engellediği iddia ediliyor.

Der Spiegel dergisinin iddiasına göre, FIFA İsviçre Federal Savcılığı’nın 2018 ve 2022 dünya kupalarının organizasyonlarına dair soruşturmada dijital belgelere ulaşmasını engelliyor.

DOSYALAR ŞİFRELENDİ

İddiaya göre, FIFA’nın Zürih’teki merkezinde araştırma yapan İsviçreli yetkililerin incelemek istediği dosyalar şifrelendi ve bu nedenle yetkililerin tüm belgeleri incelemeleri engellendi. Belgeler arasında özellikle FIFA yetkililerinin email yazışmaları bulunuyor.

FIFA, belgelere erişimi engellemek için İsviçre Ceza Yasası’ndaki bir maddeyi kullanıyor. Bu maddeye göre, belge ve materyallerin incelenmesine eğer bir mahkeme kararı yoksa engel olunabiliyor. Olayın ilginç bulunan boyutu ise, soruşturmanın bizzat FIFA tarafından yapılan bir şikayet üzerine açılmış olması.

FIFA’nın iddiaya cevaben yaptığı açıklamada da, birliğin İsviçreli yetkililerle ‘etraflıca’ işbirliği yaptığı savunuldu.

FIFA'NIN ADI RÜŞVET SKANDALLARIYLAANILIYOR

Birliğin adı son bir yıldır birçok skandalla birlikte anılıyor. 2018 ve 2022 dünya kupalarının organizesine ilişkin oylamada birçok FIFA üyesinin rüşvet aldığı ve bu şekilde kupaların Rusya ve Katar’da yapılmasının sağlandığı ortaya çıkmıştı. (ANF)