A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın 2013 Avrupa Şampiyonası aday kadrosuna alınmayan Galatasaray Liv Hospital oyuncusu Cenk Akyol'un çarpıcı açıklamalarından sonra Basketbol Federasyonu cevap niteliğinde bir açıklama yaptı.

İşte Basketbol Federasyonu'nun yaptığı o açıklama;

Milli Takımımız aday kadrosunun belirlenmesi süreci ve Cenk Akyol'un kadroya dahil edilmemesi hususlarındaki basın açıklamasıdır.

Milli Takımımız aday kadrosunun belirlenmesi sürecine ilişkin son günlerde medyada çeşitli iddia ve yorumlar yer bulmakta ve Cenk Akyol’un Milli Takım aday kadrosuna dahil edilmemesi hususunda kamuoyu yanlış yönlendirilmektedir.

* Öncelikle, altyapılardan itibaren Milli Takım kadrolarında defalarca yer almış bir sporcumuzun bugün yapmış olduğu açıklamayı üzüntüyle karşılamış bulunuyoruz.

* Devletin hiçbir kademesinden ve spor yönetiminden, sponsorlarımızdan Milli Takımlarımızın kadro seçimlerine müdahale hiçbir zaman söz konusu olmamıştır ve bu gibi kararlar sadece teknik kadro tarafından verilmektedir.

* Milli Takımlarımız için sporcu seçimleri yapılırken aralarında; sağlık durumu, form düzeyi, teknik ve fiziksel kapasite, yetenek, potansiyel, zihinsel güçlülük, devamlılık, kamplardaki davranışlar gibi birçok kriter göz önünde bulundurulmakta, ayrıca, takım oyuncusu olma, teknik ekip ve takım arkadaşlarıyla uyum içerisinde çalışma gibi vasıflar da gözetilmektedir.

* Konunun gelişimine ilişkin olarak, A Milli Takım Baş Antrenörü Bogdan Tanjevic ve Yardımcısı Nihat İziç de gerekli bilgilendirmeleri yapmışlardır.

Bir sporcu özelinde yaratılmak istenen polemiği anlamsız buluyor ve Milli Takımımızın bu gibi suni gündemlerle yıpratılmasını onaylamıyoruz.

NİHAT İZİÇ'TEN CENK AKYOL AÇIKLAMASI

A Milli Basketbol Takımı Antrenörü Nihat İziç, 2013 Avrupa Şampiyonası aday kadrosuna alınmayan Cenk Akyol ile yaptığı görüşmenin içeriğinin, milli basketbolcunun kamuoyuna aksettirdiği gibi olmadığını açıkladı. İziç, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun internet sitesinde yaptığı açıklamada, Cenk Akyol ile aday kadronun belirlenme sürecinde görüştüğünü belirterek, "Avrupa Şampiyonası aday kadrosunun belirlenme sürecinde, Cenk Akyol ile bir görüşme yaptığım doğrudur. Ancak bu görüşmenin içeriği, Cenk'in kamuoyuna aksettirdiği gibi değildir" ifadelerini kullandı.

Yaptığı görüşme ile ilgili bilgi veren Nihat İziç, şunları kaydetti:

"Yapmış olduğumuz telefon görüşmesinde Cenk'e onu milli takımda görmek istediğimi ve kendisinin de kabul etmesi halinde Tanjevic ile aday kadroda yer alması konusunda görüşeceğimi belirttim. Ayrıca sezon içindeki başarılı performansını Avrupa Şampiyonası'na taşımak için çok çalışması ve Tanjevic ile geçtiğimiz yıl yaşadığı uyuşmazlığı ortadan kaldırmak adına ekstra bir çaba sarf etmesi gerektiğini de vurguladım. Cenk'in cevabı ise beklemediğim derecede olumsuz oldu. Tanjevic ile hiçbir şekilde anlaşamadığını ve kendisine geçtiğimiz yılki gibi davrandığı takdirde ya kampı terk edeceğini ya da üzerine yürüyeceğini söyledi. Ben de bu düşüncelerini Tanjevic ile paylaşacağımı ve son kararı yine Tanjevic'in vereceğini kendisine ifade ettim. Konuşmamız bu şekilde noktalandı."

Cenk'e kadroda yer alacağı yönünde kesin bir söylemde bulunmadığını vurgulayan İziç, açıklamasında, "Sadece onunla uzun yıllar birlikte çalışmış ve üzerinde büyük emekleri bulunan bir milli takım antrenörü olarak kendisini aramızda görme isteğimi belirttim. Sonrasında da Cenk ile olan diyaloğumuzu milli takım yetkililerine aktardım ve 10 günlük bir süre için tatile çıktım" ifadelerine yer verdi.

"Gelişmelerden haberim olmadığını belirttim"

Nihat İziç, aday kadro açıklandıktan sonra Cenk'in kendisini aradığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Milli Takım aday kadrosu açıklandıktan sonra Cenk Akyol beni telefonla aradı ve kadroda yer almamasının sebebini sordu. Ben de bir süredir tatilde olduğumu, Tanjevic'in kendisi ile ilgili verdiği nihai kararı bilmediğimi ancak ilk edindiğim intibanın olumlu olduğunu anlattım. Bunun dışındaki gelişmelerden haberim olmadığını belirttim. O ise bu kararın Tanjevic'e mi ait olduğunu, yoksa bir yayın kuruluşunun mikrofonunu atmasından mı kaynaklandığını söylemem konusunda beni zorladı. Tanjevic ile yaptığım ilk konuşmanın olumlu geçtiğini ancak sonraki süreçten haberdar olmadığımı kendisine bir kez daha ifade ettim. Neden kadroda olmadığını bilmediğimi de yineledim. Ardından iki gün sonra ofise döneceğimi ve araması durumunda kendisiyle net bilgileri paylaşabileceğimi söyledim. Bunun üzerine Cenk de 'Eğer kadroda yer almayışım Tanjevic'in tercihi değilse, milli takım da benim arkamda durmadıysa, ben bundan sonra yokum, sizlerle ilişkimi kesiyorum' dedi ve telefonu kapattı. Sonrasında da başka bir görüşmemiz olmadı."

CENK'İN AÇIKLAMASI

Cenk Akyol, Anadolu Ajansı'na (AA) yaptığı açıklamada, Nihat İziç ile yaptığı görüşmeyle ilgili şu ifadelere yer vermişti:

"Milli takım kadrosu açıklanmadan bir hafta önce teknik ekipten Ertuğrul Erdoğan ile yüz yüze, Nihat İziç ile de telefonda konuşmam oldu. Benim kesinlikle kadroda olduğumu, hatta bu sezon oynadığım basketbolun Avrupa Şampiyonası boyunca da sürmesi gerektiğini söylediler. Kadro bir hafta sonra açıklandı, yoktum. Nihat İziç'e telefonla ulaştım, 'Ne oldu da kadroda yokum?' diye sordum. Bana sadece 'Devlet' dedi. Ardından da 'Senin kadroda olmayacağını öğrenince Tanjevic de rahatladı' cümlesini kurdu. Ama ben bir sporcu olarak 'Devlet' seçeneğine inanmıyorum, inanmak istemiyorum. Çünkü düşüncemiz ne olursa olsun hepimiz aynı bayrak adına mücadele ediyoruz. Nitekim Sayın Bakan Suat Kılıç da attığı tweet ile benim düşüncemi doğruladı. Devlet, milli takım seçimlerine karışmazdı. Nihat İziç'in 'Devlet' derken neyi kastettiğini izah etmesini bekliyorum." (Hürriyet)