Geoff Foster / Wall Street Journal

Neredeyse her şeyin harika olduğu Dünya Kupası'na dair en büyük şikayetlerden biri, oyuncuların sakatlanmaları abartmak için harcadıkları zaman.

Maçlarda, çok sağlıklı görünen adamların acıyla yerde kıvranması çok sık görülür oldu. Sakatlanan oyuncular bağırıyor, acıyla yüzlerini buruşturuyor, çim sahayı yumrukluyor ve sedye istemek için el kol sallıyor. Bazıları, bacaklarını, canından can kopmuş gibi sarıyor.

Ancak bu anlardan birkaç dakika sonra sedyeye oturup kendilerine geliyor ve hiçbir şey olmamış gibi maça geri dönüyorlar.

Dünyanın en popüler oyununun fanları ise bunun futbolun en eski ve dünya genelinde en hor görülen taktiği olduğunun farkında. Ufak bir faulu ölüm gösterisine dönüştürmek, rakip takımın oyuncularına kart gösterilmesine ve zaman öldürmeye neden olup, nefessiz kalmış takımın oyuncularına solunma zamanı vermeye yarayabilior. Dünya Kupası hakkında ilginç olan ise her milli takımın aynı olmaması. Bazıları her daim bu anları abartırken, bazıları da bu taktikleri hiç kullanmıyor.

32 Dünya Kupası maçını izleyip, "Hangi Dünya Kupası takımının en 'gevşek'?" olduğu sorusuna yanıt aradık.

İlk 32 maçta, bir noktada acı içinde kıvrandığı, cenin pozisyonunda yerde yattığı ya da hakem maça ara verdiğinde sahada cansızmışçasına uzandığı görülen 302 futbolcu bulduk. Bu teatral gösteriler 32 maçtan toplamda 132 dakika çaldı ve biz de bu dakikalara "kıvranma zamanı" demeye karar verdik.

Öte yandan, futbol oynarken gerçekten sakatlanmanın mümkün olduğunun da söylemeden geçilmemesi gerekiyor. Kafa kafaya çarpışabilirsiniz. Dirsek yiyebilirsiniz. Yumuşak dokunuz zarar görebilir. Bu turnuvada şimdiye kadar toplamda, oyuncuların oyundan çıkmasına, yedeğe alınmasına ya da maça hiç çıkamamasına neden olan 9 sakatlık vakası oldu. Bu da geri kalan 293 oyuncunun toplamda maçlardan 118 dakika 21 saniye çaldığını gösteriyor.

"Kıvranma zamanı", hakemin düdüğü öttüğü andan, oyuncu yeniden ayağa kalktığı zamana kadar geçen süre şeklinde hesaplandı. Eğer televizyonlar son anı yeniden gösteriyorsa, o zaman futbolcunun ayağa kalktığı an tahmin edildi. Eğer oyuncu sahadan çıkarılıyorsa, futbolcu çizgiye vardığı anda "kıvranma" saati durduruldu.

Çalışma bir şeyi kesin olarak gösterdi: Oyuncuların maç boyunca sergiledikleri bu performans, tabeladaki skorla bir hayli ilişkili. Kaybeden takımların oyuncuları 40 kez "sakatlanıp", yaklaşık 12.5 dakika kıvranırken, kazanan takımlar 103 kez "sakatlandı" ve dört katı süre kıvrandı. Kazanan takım için zamanı öldürmek, işlerine gelen bir durum.

Açıklamalar yapıldığına göre, işte futbolda ilk uluslararı sakatlık gösterisi ödülleri!

En çok "ıstırap çeken" ülke: Brezilya. Dünya Kupası'nı ağırlayan ülkenin iki maçında, toplamda 17 kaza oldu. Dünya Kupası'nın poster çocuğu "Neymar" beş kez "sakatlanarak", takımında en çok sakatlık geçiren oyuncu oldu. Neymar, her sakatlanmada 15 saniye içinde yeniden ayaktaydı.

Toplam "kıvranma zamanı" şampiyonu: Honduras. Honduras Milli takımı 7 dakika 40 saniye ile yerde en çok zaman geçiren ve antrenörlerin en çok ilgi gösterdiği takım. Honduras'ın toplam kıvranma zamanının 5 dakika 10 saniyelik kısmı, Fransa maçının, berabere seyreden ilk yarısında geçti.

Acıya en çok dayanıp, ayakta kalmaya çalışan takım: Bosna Hersek. Dünya Kupası'nda daha yeni olan bu takım, işlerin nasıl ilerlediğini henüz bilmiyor. Bosna Hersek milli takımında sadece iki sakatlanma vakası oldu ve kıvranmalar sadece 24 saniye sürdü.

Tek maçta en fazla "kıyım" yaşayan ülke: Şili. İspanya karşısındaki galibiyetlerini maçın başından koruyan Şili takımında, o maç süresince 11 sakatlanma oldu.

En seri "sakatlanma": Ekvator milli takımında oynayan Enner Valencia. Honduras-Ekvator maçında Valencia, maç başladıktan 4 saniye sonra yerde kıvranmaya başladı.

Sedyeyi kötüye kullananlar: Maçlarda sedyeyle taşınan dokuz futbolcudan beşi, 90 saniye içinde hiçbir şey olmamış gibi maça geri döndü.