Taraftar Hakları Derneği, 14-17 Temmuz 2016 tarihleri arasında Avrupa, Güney Amerika ve Türkiye’nin taraftar gruplarını İzmir'de bir araya getiren önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor.

Avrupa Futbol Taraftarlar Ağı'nın ilk kez düzenleyeceği 'Uluslararası Taraftar Yaz Buluşması’, dünyanın bir çok coğrafyasından futbolseverleri İzmir'de bir araya getirecek.

Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu, İzGazete'de organizasyonun detaylarını yazdı.

Sakızlıoğlu’nun “'Bir Dünya Taraftar' Temmuz’da İzmir’de buluşuyor” başlıklı yazısı şöyle:

“Avrupa ülkelerindeki taraftar gruplarının aktif üyeliklerinden oluşan ve elde ettiği temsiliyet gücüyle UEFA tarafından, taraftarlarla ilgili konularda resmi iletişim ortağı olarak tanınan;  Avrupa Futbol Taraftarlar Ağı (Football Supporters Europe – FSE) geçtiğimiz senenin Aralık ayı içerisinde üyelerine ‘Uluslararası Taraftar Yaz Buluşması 2016’ etkinliğine ev sahipliği yapmak ister misiniz diyerek teklifte bulunmuştu.

“Bu davete karşılık veren üyeler arasında yapılan elemede: Kiev, Paris, Madrid, Edinburgh ve İzmir kentleri son beşe kaldı, yapılan eleme sonucunda İzmir ve Madrid kentleri final elemesine yükseldi. Karar verici heyetin, önce Madrid ve ardından İzmir’de gerçekleştirdiği temaslar sonucunda etkinliğin İzmir’de yapılmasına karar verildi.

ORGANİZASYONUN İÇERİĞİ 

“Bu sene ilk kez gerçekleştirilecek olmasına rağmen aslında FSE 2016 Yaz Ağ Toplantısı’nın geçen senelerde düzenlenen FSE Kongrelerinden çok da bir farkı yok. Aradaki tek fark FSE Yönetim Kurulu seçimlerinin gerçekleştirilmeyecek olması. İlki 2008 yılında İngiltere taraftar örgütü FSF (Football Supporters Federation - Futbol Taraftarları Federasyonu) ev sahipliğinde Londra Emirates Stadyumu’nda gerçekleştirilen FSE kongresi bugüne kadar İstanbul, Bologna, Belfast/Dublin, Amsterdam gibi futbol şehirlerinde düzenlendi. Çeşitli ülkelerden taraftar örgütlülükleri ve taraftar gruplarının yanı sıra yerel federasyonlar, UEFA ve FIFA’dan yetkililerinde katılım gösterdiği geçmiş kongrelerde; futbolda ırkçılık, taraftarlara uygulanan cezalar ve yaptırımlar, bilet fiyatlandırması ve futbolda ticarileştirme gibi konular öncelikli olarak yer buldu ve tartışıldı.

ORGANİZASYONDA ANA HATLARIYLA DEĞERLENDİRİLECEK KONU BAŞLIKLARI

1.    eBilet: Plastik kart her derde deva olabilir mi?
2.    Türkiye'de Taraftar Hakları Mücadelesi
3.    Avrupa' da Taraftar Hakları Mücadelesi
4.    Bizim Evimiz Bizim Stadımız (Avrupa' da Taraftarların Dizayn Ettiği Stadyumlardan Örnekler)
5.    Olağan şüpheliler: Güvenlik Önlemleri ile Sıkıştırılan Taraftarlar 
6.    Endüstriyel Futbola Alternatif Taraftar Ligleri
7.    Medya ve Futbol
8.    Taraftarlar Futbolu Yönetebilir mi? (SLO Uygulaması - Taraftarlar Futbol Yönetimi'ne Katılımı)
9.    Futbolun Önündeki Engelleri Kaldıralım - Engelli Taraftarların Stadyumlara Erişebilirliği
10.  Futbol Fanzinleri Sergisi 
11.  Göçmenler ve Futbol
12.  Pankart Sergisi
13.  Alsancak Stadı
14. Konak Belediye Kadın Futbol Takımı

ORGANİZASYONUN ÖNEMİ VE DEĞERİ

“Bu büyük buluşma 2012 yılında İzmir’ de kurulmuş olan Taraftar Hakları Derneği' nin (THD)  ve aynı şiarla bir sene sonra Ankara’ da kurulan Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’ nin (Taraf-Der) işbirliği ile gerçekleştirilecek.  “Renklerimiz Farklı Ama Dertlerimiz Aynı” ve “Bütün Renkler Güzeldir” sloganları göz önüne alındığında, bu etkinliğin Türkiye’ de ‘taraftar hakları’ mücadelesinin lokomotifi olmuş bu iki dernek tarafından dayanışma içinde yapılacak olması sadece FSE için değil, Türkiye’ de ki tüm taraftarlar için de son derece değerli bir anlam taşıyor. Bu organizasyon sonucunda kurulacak olan bağların hem Türkiye' de  hem de Avrupa' da yürütülen taraftar hakları mücadelesini çok farklı bir noktaya taşıyacağına yürekten inanıyoruz. Ayrıntılarına www.fseizmir2016.org adresinden ulaşabileceğiniz organizasyona, İzmir, Avrupa ve tüm dünya taraftarlarını davet ediyoruz…”