Türkiye atletizm tarihinin en önemli başarısının kazanıldığı gece dış basında farklı şekilde yankı buldu. Birçok kuruluş, 1500 metre finaline doping iması yapan atletlerin açıklamalarını sayfalarına taşırken, iki Türk atletin dereceleri üzerine yorumlar yapıldı.

Aslı Çakır Alptekin’in 2004’te aldığı iki yıllık cezayı sayfalarında öne çıkaran İngilizler, Türkiye’nin altın ve gümüşle döndüğü gecenin soru işaretleriyle dolu olduğunu yazdı.

Milli atlet, 2004 Dünya Gençler Şampiyonası’ndan sonra rahatsızlığından dolayı vurduğu iğnenin yasaklı madde içermesi nedeni ile iki yıllık ceza almıştı. Konuyla ilgili daha sonra defalarca konuşan milli atlet “Rahatsızdım. Bizim orada bir eczacı vardı, onun tavsiyesiyle iğne vuruldum. Kontrole gireceğimi bile bile niye kendimi tehlikeye atayım. Dopingli olduğumu bilsem sakatım der koşmazdım” şeklinde konuşmuştu.

Yarışın 4:10.23’lük düşük bir tempoyla sona ermesine rağmen Aslı'nın o yıl aldığı cezaya gönderme yapan İngilizler, yarış sonrası görüşlerini bildiren birçok atletin sözlerini de dayanak gösterdi.

Ünlü maratoncu Paula Radcliffe, yarıştan mutlu olmadığını söylerken 1500 metreyi 4:13.02'lik derecesiyle 10. sırada bitiren Lisa Dobriskey, “Bunu söylediğim için başım belaya girebilir ama ben zaferin pistte kazanıldığına inanmıyorum” dedi. İngilizlerin ünlü gazetesi The Guardian, Dobriskey'nin açıklamalarına büyük yer verdi. 5000 metrede Britanya adına yarışan Nick McCormick ise “1500 metre, huzur içinde yat” dedi. 

İngiliz Daily Mail gazetesi, doping cezasından döndükten sonra Olimpiyat Yol Bisikleti Yarışı'nı kazanan Alexander Vinokourov ile ilgili haberi "Kazakistan'dan gelen 'hiç kimse' yarışı kazandı" olarak vermişti. (eurosport)