TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu içinde oluşturulan “terör alt komisyonu” Sivas ve Başbağlar katliamlarında yaşamını yitirenlerin yakınlarını dinledi. AKP’li Oya Eronat’ın, “Aziz Nesin halkı kışkırtmasaydı babam yaşıyor olabilir miydi diye düşündünüz mü” sorusu buz gibi hava estirdi. Altıok ise “Görüşler dile getirilince insanlar kışkırmamalı. Ben de bazen provoke oluyorum ama adam öldürmüyorum” karşılığını verdi.

 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 3 Temmuz 1993’teki Sivas katliamında hayatını kaybeden şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok ile 5 Temmuz 1993’te PKK’nin Başbağlar katliamında sağ kurtulan Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar ve Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Ali Dikkaya’yı dinledi. Şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, Sivas davasının zamanaşımından düşmemesi gerektiğini belirterek, insanlık suçlarında zamanaşımı olmaması gerektiğini söyledi. Altıok, “Babamı ‘Cumhuriyet burada kuruldu burada yıkılacak’ diye gelen gerici yobazlar, şeriat istiyoruz diyenler öldürdü. Davada 33 idam çıktı. İdam cezası uygulanması zaten uygulanmasın da. Firar edenler var, Emniyet’in karşısında yıllarca yaşayan, kırmızı bültenle arananlar var. Kaçak olanlar askere gitti çocukları oldu. Hapishanedeyken çocuğu olanlar oldu. Tutuklu gazeteciler çocuğuna dokunamazken, onların hapishanede çocuğu oldu.”

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Sivas katliamından SHP’nin devamı olduğunu savunduğu CHP’yi sorumlu tutmasını da eleştiren Altıok, “SHP iktidar ortağıdır. CHP devamıdır deniliyor. Evet belki böyledir. Refah Partisi’nin devamı da AKP’dir. Sanık avukatlarından 26’sı AKP’de yöneticidir. 8 tanesi milletvekilidir. 2 bakanlık yapan isim vardır. O dönemin siyasi devamlılığına bakıp tartışmayı doğru bulmuyorum” diye konuştu. Soruşturmanın adil yürütülmesi gerekirken, siyasi “gölgeleme” yapıldığını kaydeden Altıok, “Soruşturma adil yürütülmesi gerekirken siyasi gölgeleme düştü diye düşünüyorum. Sivas ile Başbağlar ilgili diye bir araya getiriliyor. Sivas zamanaşımına uğramadan 2 gün önce Meclis’e geldik. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı bana ‘Başbağlar için ne düşünüyorsunuz?’ dedi. Bunun sorulması adil değil. Başbağlar da acılarımızdandır. Babamın katiline odaklı olmam bu ülkedeki diğer katliamlara kulak tıkıyorum demek değildir” dedi.

 

SİVAS ÖNERGESİ AKP TARAFINDAN 17 KERE REDDEDİLDİ

Bu sözler üzerine AKP’li Mehmet Metiner, “RP’nin devamı demek ideolojik bir noktadır. Politik okumadır” derken Altıok, kendisinin kimseyi suçlamadığını söyledi. Altıok, “Siz de yargılanamayanların suçsuzluğundan emin olmayın. Ne birini suçlayalım ne de savunalım” dedi. Metiner, “Ben partimi savunuyorum” derken Altıok, “Partinizi suçlamadım. 19 yıl siyasiler yanınızda olmazsa siz ister istemez siyasi yerlerde bulunmak zorundasınız. Adaleti bulamadım” dedi. Metiner, “İsim verin bulalım failleri” derken, Altıok, “Siz kimi kastediyorsanız ben de onu kastediyorum” karşılığını verdi. Altıok’un “Sivas araştırmaları önergesi AKP tarafından 17 kere reddedildi” sözlerine Metiner, “AKP’ye neden önyargılısınız?” karşılığını verdi. Bunun üzerine Altıok, “AKP reddetmesin o zaman” yanıtını verdi.

 

Tartışma devam ederken AKP’li Oya Eronat “Aziz Nesin kışkırtması nedeniyle o da böyle yapmasaydı, bir cahil kesimi harekete geçirmeseydi. Bazı insanlar için din hassas konudur. Kaşınması doğru mu? Böyle yapmasaydı babam ölmeseydi diye kafanızdan geçti mi” diye sorunca, hava gerildi. Altıok ise “Aziz Nesin saygın yazarlardandır. Görüşleri kendine ait. En azılı provoke katilin bile adil şekilde araştırılması gerekiyor. Aziz Nesin bunu söylemeseydi yaşanmaz mıydı? Belki evet ama bu ütopik bir görüş. Ben de bazen provoke oluyorum ama adam öldürmüyorum” karşılığını verdi. (Cumhuriyet)