HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ABD’de görülen Reza Zarrab ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin Zarrab açıklamalarını değerlendiren Yıldırım, Zarrab’ın hükümetle ilişkilerine değinerek,  “Neymiş, Rıza Zarrab Türkiye’nin gizli bilgi ve belgelerini teşhir ediyormuş. Sormazlar mı bu adam bunlara nasıl ulaştı diye? Zarrab MİT müsteşarı değil. Bu ülkenin mahremi sayılabilecek bilgi ve belgelere ulaşması iktidarla girdiği ilişkilerle alakalıdır” diye konuştu.

Bekir Bozdağ’ın Zarrab açıklamalarını eleştiren Yıldırım, “Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Rıza Zarrab davası için yargı tiyatrosu dedi. Eğer ABD yargısı tiyatro idiyse Zarrab tanık olmadan önce söyleyebilirdiniz. Ya da Zarrab’ın avukatı Türkiye’ye çağrılıp Saray’da görüşüldüğünde tiyatro değil miydi? Zarrab 20 gün önce çok önemliydi sizin için. Öyle ki 65 yıllık müttefikinize nota verdiniz. Zarrab 15 yıldır halının altına süpürdüğünüz hangi kirliliklerin ortaya çıkmasına hizmet ediyor.  Bekir Bozdağ bu ülkede adalet bakanlığı da yaptı. Bundan 320 gün önce Zarrab önemli muteber biriydi. Sağlığı konusunda bilgi almak için ABD’ye nota bile verildi. Ama gelinen noktada Zarrab’ın tanık koruma programından yararlanması Zarrab’ı bütün günahların müsebbibi haline getirdi” ifadelerini kullandı.

Yıldırım’ın açıklamaları şu şekilde:

ABD’de yargı 300 yıldır var, Türkiye 95 yıllık bir cumhuriyet. Her dönem ABD ile iyi ilişkileri oldu. NATO’nun da müttefiki. Bugüne kadar ABD’deki yargının bağımsızlığı ile ilgili tek cümle kurmadı ama nedense sopanın ucu kendisine dokununca ABD yargısını hedef alıyor. Bizim de bu şakaya inanmamızı bekliyor. Eğer ABD yargısı tiyatro idiyse Zarrab tanık olmadan önce söyleyebilirdiniz. Ya da Zarrab’ın avukatı Türkiye’ye çağrılıp Saray’da görüşüldüğünde tiyatro değil miydi? Zarrab 20 gün önce çok önemliydi sizin için. Öyle ki 65 yıllık müttefikinize nota verdiniz. Zarrab 15 yıldır halının altına süpürdüğünüz hangi kirliliklerin ortaya çıkmasına hizmet ediyor.

Bundan 4-5 yıl önce yargıya güven kaçtı bugün neden yüzde 20’lere düştü. Bir yargının tiyatro olup olmadığını, tarafsız olup olmadığına toplum karar verebilir. Mesela ABD’de yargıya güven kaçtır. Türkiye’de kaçtır? Sizin 1 buçuk yıldır anlata anlata bitiremediğiniz bir cemaat ve paralel devlet yapısı ortaya çıktı. Hesabını veremediğiniz tüm iş ve işlemleri paralel devlet yapısı kiliminin altına süpürmeye çalışıyorsunuz. Ama gerçeklik çok farklı.

Bizim 500’ün üzerindeki fezlekelerimizin 400’den fazlası bu cemaatin savcıları tarafından hazırlanmış. Tiyatro ABD’de değil burada. Siz kendisnizi teatral figür olmaktan kurtaramadığınız için bugün ABD’de o yargılama devam ediyor. Bunun müsebbibi sizsiniz.

PANAMA BELGELERİ

Hiçbir yerinden tutamıyoruz. Panama belgeleri mi dersiniz, Man adası mı dersiniz, Zarrab döneminde yapılan bir tomar kaçakçılık, rüşvet, yolsuzluk mu dersiniz. Biz Zarrab’ı AKP iktidarının verdiği ödüllerden, bir yanında Başbakan’ın olduğu toplu açılış törenlerinden tanıyoruz. Zarrab’ı ülkenin açığını kapatması sebebiyle mazhar olduğu övgülerden tanıyoruz. Artık bu ülkede vermediği hesabı ABD’de veriyor ve ucu size dokunuyor diye bu işten kurtulamazsınız.

Neymiş, Rıza Zarrab Türkiye’nin gizli bilgi ve belgelerini teşhir ediyormuş. Sormazlar mı bu adam bunlara nasıl ulaştı diye? Zarrab MİT müsteşarı değil. Bu ülkenin mahremi sayılabilecek bilgi ve belgelere ulaşması iktidarla girdiği ilişkilerle alakalıdır. Açığa çıkan bilgi ve belgelerin buz dağının görünen kısmı olduğunu düşünmekteyim.

(Demokrat Haber/ Ankara)