1 Kasım'da Türkiye'de yapılacak erken genel seçimler için 8 Ekim'de gümrük kapıları başta olmak üzere 6 Avrupa ülkesinde oy verme işlemi başladı. En çok seçmenin olduğu Almanya'da 13 konsolosluk bölgesinde açılan sandıklarda saat 10.00-19.00 arasında oylar kullanılacak. Gün sonunda oylar parti temsilcilerinin gözetiminde konsolosluklarda bulunan özel bir odada saklanacak ve 1 Kasım'da Ankara'da sayılacak.

Toplam 2 milyon 800 bin yurtdışı seçmeninin yaklaşık yarısının olduğu Almanya'da oy kullanma işlemi 13 ayrı konsolosluk bölgesinde açılan sandıklarda kullanılıyor. Toplam 124 bin seçmenin olduğu Köln ve çevresinde oy kullanma işlemi Hürt kasabasında bulunan konsolosluk binasının bahçesinde kurulan çadırlarda kullanılıyor. Havanın yağmurlu olduğu sabah saatlerinde konsolosluğa gelen vatandaşlar saat 10.00'dan itibaren içeriye alınarak oy kullanmaya başladılar.

Oy kullanma işlemi devam ettiği sırada Evrensel'in görüştüğü vatandaşların çoğu 7 Haziran'daki seçimlerde oy kullandıklarını, ikinci kez oy sandık başına geçeceklerini söylediler. Ağırlıklı olarak Türkiye'deki siyasi gelişmeleri gözeterek oy kullandıklarını söyleyen seçmenler, Türkiye'ye barış ve huzurun gelmesi için oy verdiklerini dile getirdiler. Seçmenlerin önemli bir bölümü tercihlerinin 7 Haziran seçimleriyle aynı olduğunu dile getirdiler. Bu da, beş ay sonra yeniden sandık başına giden seçmenlerin tercihlerinde önemli bir değişikliğin olmayacağını gösteriyor.

7 Haziran seçimlerinde yurtdışında 1 milyon 56 bin seçmen sandık başına giderek oy kullanmıştı. Bu da toplam seçmenlerin yüzde 36'sına denk geliyor. Almanya'da ise toplam 475 bin geçerli oy sandıklarda kullanılmıştı.

1 Kasım seçimleri için önemli olan noktaların başında sandık başına gidenlerin sayısının değişik değişmeyeceği yönünde. Genel olarak seçime katılım oranın aynı düzende kalacağı tahmin ediliyor. Yurtdışında alınan oylar partilerin kentlerde çıkaracağı milletvekili sayısı etkiliyor.

YİNE İMAMLAR SANDIK GÖREVLİSİ


Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde başlayan oy verme işlemi sırasında sandık başkan ve yardımcıları yine Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nde (DİTİB) çalışan imamlardan oluyor. 7 Haziran seçimlerinde Frankfurt'ta bir imamın başka birisi adına oy kullandığı tespit edilmişti. Ayrıca Bern, Hannover gibi kentlerde de benzer usulsüzlük girişimleri ortaya çıkmıştı.

7 Haziran'dan bu yana imamların sandık başkanı yapılmasına dair gelen yoğun tepkilere kulaklar tıkandı. Ancak ‘Yurt dışında Diyanetin imamlarından başka devlet görevlisinin olmaması’ gerekçe gösterilerek itirazlar reddedildi. Siyasi partilerin başvurularına YSK özetle şu yanıtı verdi: “Yasa gereğince sandık başkanı ve başkan yardımcısının devlet memuru olması gerekiyor. Ancak, Bavyera’da Türkiye’den gelen öğretmenlerin dışında devlet memuru bulunmadığı için geriye sadece Diyanet memuru imamlar kalıyor.” Bu aynı zamanda önümüzdeki yıllarda yapılacak seçimlerde de yurtdışında imamların görev yapacağı anlamına geliyor.

İMAMIN USULSÜZLÜĞÜNÜ YAZAN GAZETECİYE YASAK

İmamların yaptığı usulsüzlüklerden bir tanesi de Köln'de yaşanmıştı. Telefonla kendisini arayan bir seçmenin kimlik numarasını sisteme girerek oy kullanan bir imam, sonradan hata yaptığını söyleyerek durumu yetkililere bildirmişti. Oyu sisteme giren kişinin akşam saatlerinde gelip oy kullanmasıyla sorun çözülmüştü. Bu usulsüzlüğü o dönem haberleştiren Fırat Haber Ajansı muhabiri Nizam Baran, dün Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin'in talimatı üzerine seçim çadırlarına alınmadı. Baran'ın gerçekleri yazmadığını savunan Engin, kararında geri adım atmadı. Baran, gazetemize yaptığı açıklamada tek suçunun gerçekleşen bir olayı yazmak olduğunu belirterek, Türkiye'de basına yönelik keyfi saldırıların Almanya'ya taşındığını dile getirdi. Konsolosluk görevlileri ayrıca, Mednuce televizyonu ve Özgür Politika gazetesi muhabirlerinin de içeriye girerek haber yapmasını engelledi. Ancak daha sonra HDP temsilcilerinin araya girmesiyle izin verildi.

HDP'DEN KADIN MÜŞAHİTLER GÜNÜ

7 Haziran seçimlerinde yurt dışında aldığı yüzde 20.3 oyla oyla ikinci olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1 Kasım seçimlerinde sandık kurulunda yer alırken, yurt dışında sadece “sandık gözlemcisi” olarak kabul edildi. Bu durum HDP’ye desteğini açıklayan örgüt ve kurumlar tarafından tepkiyle karşılandı. Ancak buna rağmen dün Almanya'daki bütün seçim sandıklarında HDP müşahitleri görev aldı. Köln'de kurulan 7 seçim sandığında kadınlar görev aldı. Gün boyunca 10 kadın HDP adına müşahitlik yaptı. Oyların kullanılacağı son gün olan 25 Ekim'de de sadece kadınların görev yapacağı belirtildi.