HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Belediye Eş Başkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Yüksekdağ, “Şu an açık bir darbe ve açık bir rejim ile karşı karşıyayız. Kimse bu durumu, yaşadığımız bu günleri normal siyasal meşru demokratik bir süreç ve rejim olarak satmaya, dünyaya ülkeye halklara böyle anlatmaya çalışmasın. Başkanlık rejimi başkanlık dayatması adı altında Türkiye bir felakete bir uçuruma doğru sürükleniyor” dedi.

Diyarbakır Belediyesi önündeki eyleme katılan Figen Yüksekdağ’ın açıklamaları şöyle:

"Her aşamada barış, demokrasi ve halkın demokratik mevzileriyle oynadılar. Her aşamada kendi egemenliklerinin tesisi için bildikleri tüm kirli yöntemleri devreye koydular. Bugün de başka bir yöntemle karşı karşıyayız. Halk iradesine açık bir saldırı var. Şu an açık bir darbe ve açık bir rejim ile karşı karşıyayız.

Kimse bu durumu, yaşadığımız bu günleri normal siyasal meşru demokratik bir süreç ve rejim olarak satmaya, dünyaya ülkeye halklara böyle anlatmaya çalışmasın. Başkanlık rejimi başkanlık dayatması adı altında Türkiye bir felakete bir uçuruma doğru sürükleniyor. Bölgesel bir savaşa, içerde bir savaşa ve kaosa doğru sürüklendi. Bu savaş ortamı aşama aşama, adım adım siyasi iktidar tarafından derinleştiriliyor.

'HALKÇI BELEDİYECİLİĞİN BEDELİNİ ÖDETİYORLAR'

"Bu siyasi iktidar Türkiye'yi bölmüş ve halkla bağını koparmıştır. Halkçı belediyecilik yapmanın bedeli ödeniyor. Hırsızlık, yolsuzluk yapmamanın, ihaleye fesat karıştırmamanın bedeli, faturası ödeniyor. Biz halkçı belediyeciliğin faturasını her yerde ödedik, bundan gurur duyarız. Ama siz bu durumu halka nasıl açıklayacaksınız. Diyarbakır'ın yüzde 60'ına nasıl açıklayacaksınız. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atamanın da bir hazırlığıdır. Böyle bir rezaleti kabul etmemiz beklenemez.

'KIŞANAK SİZDEN DAHA BETER DARBECİLERİ GÖRDÜ'

İktidar 'Artık darbenin ipleri benim elimde' diyor. Kürt halkının soylu duruşu olmasaydı bu memleket ne olurdu. Vicdan sahibi olan bu soruyu sorsun. Gözaltına aldığınız Kışanak, sizden de beter darbecileri gördü.

Halk kendi siyasi gücünü yarattı. Her darbeye karşı durdu bu halk. Darbeciler gidecek, bu halkın seçilmişleri kalacak. İrademize, oyumuza sahip çıkma çağrısı yapıyoruz. Bugün de yarın da sokaklarda olacağız. Demokrasi ve özgürlükler için halklarımız hakkına sahip çıkmaya devam edecektir.

(Kaynak: DİHA)