Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, parti genel merkezinde Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu heyeti ile görüştü. Yüksekdağ, saraydan gerçekleştirilen müdahalenin 8 Haziran sabahından itibaren işi doğal mecrasından çıkardığını belirterek, “Tayyip Erdoğan da başkan olma iddiasına devam ediyorsa tekrar ediyoruz, ‘seni yine başkan yaptırmayacağız’ ” dedi.

Yüksekdağ’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

SARAY'IN MÜDAHALESİ

"Bizim koalisyonun prosedürünü resmi olarak hangi kanallardan gideceğini tartışmaktan ziyade siyaseten yanlışlığını tartışmamız lazım, çünkü sorun burada. Eğer bu iş doğal sürecine bırakılsaydı, siyasette açığa çıkan doğal sonuca bağlı olarak ele alınsaydı ben koalisyon kurulabileceğine de inanıyordum. İnandık hep.

"Bizim gönlümüzden birinci parti ile ikinci partinin koalisyon yapması geçiyordu. Ama saraydan gerçekleştirilen müdahale 8 Haziran sabahından itibaren işi doğal mecrasından çıkardı. Dayatmalar, yönlendirmeler ve zorlayıcı müdahaleler aslında koalisyon görüşmelerini baştan kadük hale getirdi.

"Biz kadük hale gelmiş bir koalisyon sürecini tartışıyoruz. Söylediğimiz sözler ve siyasi tutum değersizleştirildi. Kim yaptı, bunu saray ve Sayın Cumhurbaşkanı yaptı. Siyaset kurumları, herkes yerini bilmeli, doğal mecrasına çekilmeli. Bundan sonraki süreçte erken seçimin kararını Meclis’in mi, Cumhurbaşkanı’nın mı aldığı çok da önemli değildir. Çünkü her durumda Meclis’te dahi alınsa bu karar bir dayatmayla zaten alınmış olacak. Biz bir seçime mecbur bırakıldık. Yapacağımız en önemli şey bu seçimi de kazanmaktır.

SENİ YİNE BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ

"'Seni yine başkan yaptırmayacağız' yeni sloganımız. Biz genel anlamda başkanlık sistemine karşı olduğumuzu, çünkü tekçiliğe ve otoriterliğe karşı olduğumuzu her zaman söyledik. Ama öyle bir siyasi şahsiyet ve zihniyet var ki bunu kişiselleştirmeye çok yatkın. Bu nedenle kavga etmeye, kavga çıkarmaya çok hazır.

"Biz o zaman ‘seni başkan yaptırmayacağız’ sloganına yüklediğimiz anlamın hala arkasındayız. Başkanlık gibi yerel demokratik katılımcılığı içermeyen, demokratik temsiliyete kapalı olan sistemlere karşıyız. Başka birisi demedi ‘ben başkan olacağım’ diye. Sayın Tayyip Erdoğan dedi. O nedenle biz de ona ‘seni başkan yaptırmayacağız’, dedik. Biz kimseyi başkan yatırmayacağız. Tayyip Erdoğan da başkan olma iddiasına devam ediyorsa tekrar ediyoruz, ‘seni yine başkan yaptırmayacağız.”