Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit eşliğindeki Barış Anneleri ve Mardin milletvekillerinden oluşan heyet, ablukanın devam ettiği Mardin’in Nusaybin ilçesinde bayram ziyaretinde bulundu.

Basın açıklamasında konuşan HDP Eş Genel Başkan Figen Yüsekdağ, “Bugün gittiğimiz her evde acı, gözyaşı, parçalanmış aileler, unutulmayacak ve hala izi duran yıkım vardı. Ama hiçbir evde bayram yoktu. Nusaybin’in hiçbir sokağında bayram yok. Bu topraklara bayram gelmedi” diye belirtti.

Yüksekdağ'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘UMUT, DİRENÇ, İNSANLIK DİMDİK AYAKTA’

“200 metredeki evladının cenazesini yapmadığı için yas tutuyor. Cenazesi üzerinde yas tutma hakkına bile sahip değil, analar, babalar ve kardeşler. Yaklaşık 15 kez ablukaya alınmış bu ilçenin sokakları, mahalleleri yaşanan onca ölüme ve yıkıma rağmen ölmedi, dimdik ayakta, bu şehir yaşıyor. İnsanıyla, umuduyla direnişiyle dimdik ayakta yaşıyor.

“Belki bir taraftan acısı ve gözyaşıyla ama öldüremedikleri, katledemedikleri, baş eğdiremedikleri bir şehirdir artık Nusaybin. Kürtlerin nice şehirleri gibi, onurlu insanların nice şehirleri gibi burası da dimdik ayakta. Umut, direnç, insanlık dimdik ayaktadır.

‘KURDUKLARI KARANLIK OYUN BOZULACAK’

“Bu halk barış barış derken, devlet binlerce karakol yaptı. Bugün belediyeleri de bir karakola dönüştürdüler. Artık karşımızda seçilmiş bir belediye yönetimi ve bir belediye anlayışı binası yoktur. Bugün Nusaybin’de belediyeyi işgal ederek, bir karakol daha yapmışlar. Her belediyeyi bir karakola dönüştürmüşler.

“Biz kimin seçilmiş olduğunu, kimin gayri meşru olduğunu gayet biliyoruz. Bugün o belediyelerde kurdukları karakollarla, halkımızın meşru demokratik iradelerini kıracaklarını sananlar gaflet içindedir. Bu kurdukları karanlık oyun bozulacak. Bu anti demokratik, yıkıcı siyasi anlayış da yıkılacak.

“Bizler meşru demokratik direnişimizle, bütün yaşam alanındaki mücadelemizle irademize sahip çıkacağız. Çok canımız yandı, alındı. İşte bizde tam da bu canlarımız için, onların mücadelelerini ve direnişleriyle birlikte yarattıkları bu değerleri ve mevzileri sonuna kadar savunacağız. Bu tarihte bu siyasi iktidar sadece nalet okumak için anılacak, biz buna yüreğimizin en derin yerinden inanıyoruz."

‘TEK YOL BARIŞ’

HDK Eş Genel Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ise şöyle konuştu:

“Halkın seçmiş olduğu belediyeye AKP tarafından kayyım atanan ve bütün iradesi hiçleştirilmeye çalışılan bir kentteyiz. Bu koşullar altında halkımızla beraber bayramı geçirmeye çalışıyoruz. Bütün bu uygulamaların her birisi halkımızın bayram tadında geçirmesine ciddi anlamda zorlaştırmaktadır. Hiç kimsenin ne bayram kutlayacak ne de bayram sevincini birbiriyle paylaşacak duygusu, düşüncesi, hissiyatı ne yazık ki kalmamış durumda.

“Biz diyoruz ki bu yol, yol değil, bu akıl, akıl değil. Bu yoldan geri dönün, demokrasiye dair sorunları bu akılla çözemezsiniz. Bunun tek bir yolu ve çözümü var o da barıştır. Barışı bu topraklara, topluma getirebiliriz. Eğer gerçekten devlet barışı noktasında bir irade gösterebilirse, barış noktasında samimi bir adım atabilirse 6 ay gibi bir kısa sürede biz bu ülkede barışı tesis edebiliriz, bütün bu acıları sonlandırabiliriz.”

Kaynak: JINHA