Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimi'yle görüşen Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve beraberindeki heyet basın toplantısı düzenleyerek görüşmeleri aktardı. Parlamentolar arası bir heyet oluşturulması adımını attıklarını ifade eden Yüksekdağ, heyetlerin sürekli olarak istişare içinde olacağını bildirdi. Yüksekdağ, basında yer alan Kandil'e gittiklerine dair haberlerin de doğru olmadığını söyledi.

HDP Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ, HDK Eş Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, DTK Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'ten oluşan heyet geçtiğimiz günlerde Federal Kürdistan Bölgesi’ne giderek Süleymaniye ve Erbil'de YNK, KDP, Goran Partisi ve kitle örgütleriyle temaslarda bulunmuştu. Heyet, HDP Genel Merkezinde düzenledikleri toplantıyla görüşmelerini aktardı.

Açıklamayı yapan Yüksekdağ, Türkiye'de Kürt sorununun çözümündeki tıkanmanın bütün bölgeyi etkileridiğini ifade etti. Türkiye barışının bölge barışı olduğunu söyleyen Yüksekdağ, "Türkiye bölgeden ayrı tutulamaz. Ortak bir barış sürecini nasıl yürütebiliriz; bunu ele aldık" dedi.

PARLAMENTOLAR ARASI HEYET

Parlamentolar arası ortak heyet oluşturulması ve sürekli istişare içinde olunması kararını aldıklarını belirten Yüksekdağ, bölgesel sorunların ele alınmasında ortak bir iş birliği işinde olacaklarını söyledi. Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Kürt sorunu sadece Türkiye'nin değil bütün bölgenin sorunudur. Barışın sağlanması dünya barışının sağlanmasıdır. Bu görüşmede yaklaşan seçim sürecinin ihtiyaçlarını da konuştuk. Süleymaniye ve Erbil HDP temsilciliklerini ele aldık. Türkiye'den orada olan insanları oy olarak değil siyasi bir taban olarak harekete geçirmeyi ele aldık".

'KANDİL'LE BÜTÜN BAĞLAR KOPARILDI'

Yüksekdağ, Kandil'e heyetlerinin gidiş gelişinin niçin kesildiğinin sorulması gerektiğini söyleyerek, "Kandil'e HDP heyeti gitmiyor evet çünkü siyasi iktidar savaşa karar verdi ve bütün iletişim köprülerini attı. Bütün köprüler yıkıldı. Kandil'e heyetin gidememeye başladığı tarih çözüm sürecinin saray tarafından rafa kaldırıldığı tarihtir. Çözüm süreci ne zaman siyasi iktidar tarafından iktidar hevesiyle rafa kaldırıldı o günden bu yana taraflar arasındaki bütün iletişim de kesilmiş durumda" diye konuştu.

Yüksekdağ, KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu'nun açıklamasına ilişkin şunları kaydetti: "Artık tek bir merkezin üzerinden değil bütün muhatapları kapsayacak ve savaşın ortadan kaldırılmasını hedefleyecek bir iradeye ihtiyaç var. Karşılılık silahların susmasının güvencesini vermek gerekiyor. 30 yıl boyunca denenmiş süreci bir film gibi yeniden izliyoruz. Türkiye iki yıl boyunca rahattı, cenazeler gelmiyordu. Ölümler bu düzeyde yaşanmıyordu. İki yılın ardından herkes şu soruyu sordu 'Ne oldu da bir kabusun içinde bulduk kendimizi', bu kabusun nedeni iktidar hırsıdır. Bu düzeyde bir çatışmanın içinden çatışmayı sürdürerek çıkmanın yolu yoktur. Yeniden diyalog yoluna dönülmelidir. Taraflardan biri 'Gerilim düşerse, öldürerek imha ederek çözme yaklaşımını sürdürmekten vazgeçerse ben konuşmaya hazırım' diyor. Bunu siyasi iktidarın çok iyi değerlendirmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.