CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kandıra Cezaevi’nde tutukluluğu sırasında Başbakanlık tezkeresinin Meclis Genel Kurulu’nda okutularak HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesini “Umarım başka kötü uygulamaların öncüsü olmaz” sözleriyle değerlendirdi.

T24'ten Hülya Karabağlı'nın haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi.

TBMM’nin yazalı ve yazılı oymayan teamüllerini de hatırlatan Tanrıkulu, geçmiş dönemlerde de cezası onaylanan milletvekilleri olmasına rağmen bu kararların dönem sonuna bırakıldığını hatırlatarak, “Yani Meclis hukuku sadece yazılı kurallarla ilgili değildir aynı zamanda teamülde Meclis hukukunun bir parçasıdır. Cezası onaylanmış milletvekili geçmiş dönemde de olmuştu. Ancak Meclis başkanı inisiyatif kullanıp başbakanlık tezkeresini genel kurula göndermemişlerdi“ dedi.

24. yasama döneminden HDP’li Kemal Aktaş örneği veren Tanrıkulu, “Kemal Aktaş bunun en bariz örneğiydi. Milletvekilliği düşürülmedi daha sonra yasa değişti hata onun için yasa değişti ve çözüm süreci vardı o zaman milletvekilliği devam etti. Bugün itibariyle de bir partinin genel başkanı olan bir milletvekilliğinin düşürülmesi de ilgili partiye bildirilmemiş olması da hem teamüllere uygun hem de Genel Kurula getirilmesi de uygun düşmemiştir. Dönem sonuna bırakılması herhangi bir sakıncalı durum değil kendisi zaten cezaevinde. Meclise olan inanıcı bu Meclis’e olan inancı zayıflatır. Umarım başka kötü uygulamaların öncüsü olmaz.”