HDP'li vekillerle Kobani sınırına gelen HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, AKP'nin IŞİD’in katliamından sorumlu olduğunu belirterek, AKP'nin PYD'ye teşekkür etmesi gerektiğini söyledi. Yüksekdağ, "Bize bu zulmü yaşatanlara, bu siyasal yaşam ve gelecek haram olacak" mesajını verdi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, IŞİD’in Kobani'deki katliamının ardından HDP'li bir grup milletvekili ile birlikte Urfa'nın Suruç ilçesinin Kobani sınırına geldi. Yüksakdağ, Kobani'deki son durum hakkında bilgi almak üzere yaptığı kimi görüşmelerin ardından Kobani kent merkezini tam karşıdan gören Newroz tepesinde açıklamalarda bulunuldu.

Açıklama sırasında Yüksekdağ'ın yanında HDP Urfa milletvekillerinden Osman Baydemir, Dilek Öcalan, Leyla Güven, İbrahim Ayhan, Ziya Çalışkan, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, HDP İstanbul milletvekillerinden Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Bestaş yer aldı. Açıklamaya, yüzlerce Kobanêli ve Suruçlu da katılırken, basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi.

'ZULÜM YAŞATANLARA GELECEK HARAM OLACAK'

Gerçekleştirilen saldırıların Kürt halkının kazanımlarına yönelik ve elde edilen zaferleri hazmedemeyenlerin planlı saldırıları olduğunu vurgulayan Yüksekdağ, partilerinin 7 Haziran'da elde ettiği başarıyı hatırlattı. Yüksekdağ, "Bizlere kanı, gözyaşını yaşatan, sinsice ve kalleşçe arkadan dolanan, siyasi saldırılarla yaklaşanlara karşı biz açık, dürüst, şeffaf ve meşru mücadelenin yolundan giderek zafer kazandık. Halkımız bu zaferi hak etti. Bu zaferler bize anamızın ak sütü kadar helaldir. Ama bize bu zulmü yaşatanlara, bu siyasal yaşam ve gelecek haram olacak" dedi.

Kobani'de ve Rojava kantonlarında halkın ve direnişçilerin meşru mücadele verdiğini vurgulayan Yüksekdağ, şunları söyledi:

"Rojava'daki direniş güçleri, kardeşçe ve barış içinde yaşamak istedikleri toprakları, işgalcilere, insanlıktan nasibini almamış barbarlara karşı savundular. Bundan büyük bir tarihsel haklılık, meşruiyet olabilir mi? Karanlık güçlerin, Türkiye'deki siyasi iktidarın koruyup kolladığı, kol kanat gerdiği bu insanlık düşmanı çetelere karşı Kobane'de halkımız ve halkınızın direnişçileri sadece inançlarıyla ve bu meşru güçleriyle kazandılar. Kobane'de kazandığımız zafer bu meşruiyetin ürünüdür.

Bu meşruiyeti hiç kimse, karanlık propagandalarla karartamaz. Kobanê'deki aydınlık direniş, tüm karanlık kuşatmalara karşı mücadele yürütme cesareti ve güveni olmuştur. Bu nedenle Kobane zaferini hazmedemeyenler her gün silahlarla, bombalarla ve yalanlarla bu güneşi karartmaya çalıştılar. Bilinen bir söz vardır. Güneşi balçıkla sıvayamazsınız. Güneşi, çirkefle karartamazsınız. Bu çirkef yalanları söyleyenler, emin olun kendi çirkeflik çukurlarında boğulacaklar.

YPG/YPG direnişçileri Kobanê'de elde edilen başarıyı, Til Ebyad'da da elde etti. Bu zaferi elde eden yiğitlere bir kere daha selam olsun."

'ÇOK YAŞA PYD, HER BİJİ PYD DİYORUZ'

Yüksekdağ, "PYD'yi kutlaması, teşekkür etmesi gerekirken Türkiye'deki siyasi iktidar, 'PYD, IŞİD'eden daha tehlikeli' diyor. Bebek katleden, çocukları kurşuna dizen katliam şebekesini, terör örgütünü, PYD gibi halk yapılanmasının önüne geçirebilecek kadar gözü kararmış bunların. Bu kadar insani değerlere dayalı siyasetten kopmuşlar. Siyaseti insan yaşamını her şeyin önünde tutarak değil, hırslarıyla, işgal planlarıyla birlikte yapıyorlar. PYD, sınırda tüm Türkiye halklarını koruyan direnişin temsilcisidir. Biz onlara teşekkür ediyoruz. Çok yaşa PYD, her bijî PYD diyoruz" ifadelerini kullandı.

Yüksekdağ, bu sözlerinin devamında "PYD ile YPG ve YPJ güçlerinin bugün Girê Spî'de, Rojava'da yürüttüğü insanlık mücadelesi olmasa, sadece Türkiye sınır boyları değil, Türkiye'nin merkezinden de hiçbir Türkiye yurttaşı güvende olamayacak" vurgusunda da bulundu.

Siyasi iktidarın da bu gerçeği çok iyi bilmesine rağmen IŞİD karşısındaki duruşunu değiştirmediğini ifade eden Yüksekdağ, şunları söyledi:

'AKP IŞİD GİBİ KANLI ÇETEYİ BESLİYOR'

"Bugüne kadar uyardık, dedik ki bu karanlık çete Türkiye ve bazı güçler tarafından destekleniyor. Bunu söylediğimizde hırçınlıkla, öfkeyle karşımızda dikiliyorlar ve 'Hayır desteklemiyoruz' diyorlar. Dün 'PYD, IŞİD'den daha tehlikelidir' diyerek IŞİD'İ desteklediğini söyleyen siz değil misiniz? İktidar, PYD ve Kürtlere karşı IŞİD gibi kanlı çeteyi destekliyor. Daha dün iktidarın borazanları tarafından Rojava ve Suriye'ye dönük işgal planları deşifre edildi. Gerekçe olarak da 'Türkiye sınırında Kürt devleti oluşuyor bunu engellemek için, Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesi şarttır' diyorlardı.

Nasıl olsa Türkiye halklarında Mehmet çok. Kürt, Türk bu Mehmetlerin savaşlarda harcanması onların umurunda değil. Yıllar boyunca iç çatışmaya sebebiyet vererek Ahmetlerimizin, Mehmetlerimizin canını kaybetmesine neden olan zihniyet, bu savaş çığırtkanı zihniyettir. Suriye'de savaş planlarını Kürt düşmanlığı üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Artık Kürt halkının yakasından düşün. Kürt halkı her yerde eşitlik ve kardeşlik hukuku kurarak, bu hukukun güvencesini sağlayarak yaşamak istiyor. Siz bu hakkı vermeseniz de alacak."

'7 HAZİRAN'IN ACISINI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR'

AKP'nin içte çatışma ve savaş siyasetini tutturamayacağını anlaması üzerine şimdi Suriye'ye oynadığını belirten Yüksekdağ, AKP'nin "7 Haziran'da aldığı yenilgisinin acısını savaşla çıkarmaya çalıştığını" kaydederek, hiç kimsenin halkların geleceğiyle oynamaya hakkı olmadığını söyledi.

Yüksekdağ, "Siyasi iktidar, Rojava'da halkımızın, halklarımızın kurduğu yeni yaşamdan zerrece bir şey anlamıyor. Tüm Türkiye halklarına sesleniyorum. Bugün Rojava kantonlarında mücadele eden YPG, YPJ, siyasi parti olarak PYD ve oradaki tüm özgürlük için mücadele edenler, halkları kardeşçe bir araya getirdi. Düne kadar birbirine boğazlatılmaya çalışılan halklarımız yeni bir yaşam yeni bir siyasi yönetim kurdu. İşte bunların hazmedemediği bu birlikteliktir. İnsanlık dışı yalanlarla bir savaşın alt yapısı oluşturulmaya çalışılıyor" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından Yüksekdağ ve HDP'li vekiller, saldırıda yaralananları ziyaret etmek üzere sınırdan ayrıldı. (ANF)