AKP Sözcüsü Beşir Atalay'ın, hükümetin yol haritasının "çerçeve yasa olduğu" yönündeki ifadelerine tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Atalay süreçten kopmuş, çok geriden gidiyor. Süreç onun algıladığı noktadan çok daha ileri taşmış durumda" değerlendirmesinde bulundu. Yüksekdağ, Atalay'ın ifadelerini "Süreci zorlayan, açmaza iten açıklamalar" şeklinde niteledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, AKP Sözcüsü Beşir Atalay'ın, "çözüm süreci"nin nasıl ilerleyeceğinin "çerçeve yasa"da yazıldığı ve hükümetin yol haritasının "çerçeve yasa" olduğu yönündeki ifadelerine tepki göstererek, "Atalay sürecin ruhundan kopmuş" değerlendirmesinde bulundu.

Atalay'ın çözüm süreci adına konuşması gereken muhatap olmadığını vurgulayan Yüksekdağ, "Doğrudan muhataplığı olmayan bir ismin böyle bir çerçeve çizmesi bizim açımızdan anlaşılır değil" dedi.

'ATALAY ÇOK GERİDEN GİDİYOR’    

Atalay'ın yöntem olarak bu şekilde açıklama yapmasının da doğru olmadığını vurgulayan Yüksekdağ, "İçerik olarak yapılan bir hata var. Çözüm süreci ve çalışmaları şu anda çok daha ileri bir aşamaya ulaşmış durumda. Artık bir yol haritasından bahsediliyor. Sayın Öcalan'ın hazırlamış olduğu bir müzakere taslağı var. Bu taslak üzerine İmralı'da görüşmeler gerçekleştiriliyor" diyerek, konunun muhatapları olan Kandil, devlet ve partilerinin de içerisinde yer aldığı bir sürecin işletildiğini ifade etti. Kısıtlı ve sınırlı çerçeveyi aşmış bir yol haritası ve planlamadan bahsettiklerini vurgulayan Yüksekdağ, "Şu an Beşir Atalay çok geriden gidiyor. Algısı ve yaklaşımı geride kalmış. Süreç onun algıladığı noktadan çok daha ileri taşmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

TARTIŞMAYI GERİYE ÇEKME ÇABALARI

"Çerçeve yasa" denilen şeyin, Kürt sorununun müzakere edilebileceğini resmi olarak kabul eden ve hükümete müzakere yetkisi veren bir yasa olduğuna dikkat çeken Yüksekdağ, "Çerçevenin sınırı budur, bundan ibarettir. Esas çözüm sürecinden anladığımız şey; bu süreçte atılacak adımlar ve planlamadır. Bu nedenle bugün üzerinde esas tartışma yürütülecek metin Sayın Abdullah Öcalan'ın sunduğu yol haritasıdır, taslaktır. Bunun üzerinden bir tartışmanın yapılması ve yürütülmesi gerekir. Tartışmayı geriye çekme çabaları da yanlıştır" ifadelerini kullandı.

‘BUNLAR SÜRECİ ZORLAYAN İFADELER’

Yüksekdağ, Atalay'ın ifadelerini, "Süreci zorlayan, açmaza iten" açıklamalar şeklinde nitelendirirken, söz konusu ifadelerin sorumsuz beyanlar olduğunu, gelinen aşamada sürecin ruhuyla ve geldiği aşamayla uyumlu olmadığını söyledi. Yüksekdağ, "Bu çözüm odaklı bir söylem değildir. Toplumun ihtiyaç duyduğu irade Sayın Öcalan tarafından sunulan taslağın yöntem olarak tartışmaya açılması ve devreye konulmasıdır. Hızlı ve seri bir biçimde acil adımların atılmasıdır. Bütün AKP bileşenlerinin odaklanması gereken nokta da budur" dedi. (DİHA)