Van bileşenleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü nedeniyle yürüyüş yaptı. Yürüyüşe HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da katıldı.

Yöresel kıyafetleri ile, "Erkek şiddeti ideolojiktir özsavunma haktır" pankartı arkasında yürüyen kadınlara zılgıt ve alkışlarla yürüyen kadınlara, çevrede bulunanlar da alkışlarla destek verdi.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Derya Hayva, 25 Kasım'ın tarihçesini hatırlattı, kadınların kölelik politikalarına, erkek ve devlet şiddetine karış onurlu mücadeleyi büyüttüğünü vurguladı.

‘TÜM KADINLARIN SESİ OLACAĞIZ’

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, direnen kadınları selamlayarak: "Dilinde barış sloganları olan, barış isteyen kadınlar karşısında, değerler hiçe sayılıp yerlere atılıp,sesleri kısılıyor, engelleniyor. Kadınlar sadece kadın oldukları için katlediliyor. Özgecan gibi okulda, iş yerinde her yerde kadınlar katlediliyor."

Yüksekdağ, "Türkiye de neden kadınlar katlediliyor?" sorusuna 13 yıldır iktidarda olan AKP'nin yanıt vermediğini, kadınları katledenlere ödül gibi cezalar verildiğini söyledi.

Kadın katillerine mahkemede kravat taktı diye ya da "iyi hal" gösterdiği iddiasıyla az ceza verildiğini hatırlatan Yüksekdağ, "Katledilen kadınlara yaşam hakkı yok, öncelik yok ama katiller ödüllendiriliyor" dedi.

Bu yılın ilk 10 ayında, 346 kadının erkekler tarafından katledildiğini hatırlatan Yüksekdağ, şunları söyledi: "Biz kadınlar katliam zihniyetine karşı yaşama mücadelesi veriyoruz.

Alanda olamayan kadınlar, evde, iş yerinde, çalışan kadınlar ne yapsın? Seslerini duymayan bir iktidar var. Ama bizler seslerini duyuramayan kadınların sesi olacağız. Bu ülkede insan canı almaya odaklanmış bir siyaset var.

Şiddet, egemen devlet politikalarından besleniyor. Erkek İktidar devlete bakıp feyz alıp gördüklerini gidip ailesinde, eşinde, çocuğunda uyguluyor.

AKP iktidarı topraklarımızda savaşın şiddetini besleyip, kadına yönelik şiddeti arttırıyor. Biz kadınlar tıpkı Mirabel Kardeşler gibi diktatörlüğe karşı mücadele vermeye devam edeceğiz."

'ERKEKLERİN DİKTATÖRLÜĞÜNE KARŞI BARIŞI İNŞA EDECEĞİZ'

Kadınların, erkeklerin inşa ettiği diktatörlüğe karşı barışı inşa edeceğini vurgulayan Yüksekdağ, "Yüreğimizde güç ve inanç var. Bugün bile polislerin bize yönelttiği namlu ve TOMA'ya karşı mücadelemiz devam edecektir.

Nusaybin'de Selametler ölmesin diye mücadele ediyoruz. Silopi'de Fatma evinde otururken havan topuyla öldürülmesin diye mücadele edeceğiz.

Ekin Wan'ın bedenine hakaret edilmesin diye mücadele edeceğiz. Her yerde savaşı erkek egemen çıkarıyor ama barışı biz kadınlar inşa edeceğiz, bunun içinde direneceğiz" dedi.