HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP, HDP, HDK, DTK ve KJA öncülüğünde sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde abluka altında bulanan Sur'a yapılmak istenen yürüyüşe yapılan polis saldırısına ilişkin Büyükşehir binası önünde konuştu.

Yüksekdağ, farklı kentlerden gelen arkadaşlarının yapmak istediği barış yürüyüşü için toplandıklarını belirterek, “Mücadeleye karşı olan kararlılığımız nettir. Devletin altına imza attığı sözleşmeler delik deşik edilmiş durumda. Yeni bir yıla giriyoruz. 2015'i kana buladılar. 2016'nın kansız yaşanmasını istiyoruz. Bu kadar zulmün içinde buluşturan karşı talebimizdir” dedi.

'HALKIN TALEPLERİ KENDİSİNE YOL BULACAKTIR'

Yasakların artık kent-toplum yaşamını abluka altına aldığı süreçte siyasi tartışma yapmalarının mümkün olmadığını kaydeden Yüksekdağ, "Bir yerde sokak ortasında evinin önünde doğmamış bebekler ölecek siz de başka yerde başka illerde Anayasayı tartışacaksınız; biz bunu kabul etmiyoruz. Bu yaklaşımı onaylamak zorunda değiliz. Demokratik talepler hendeklerin ortasına hapsediliyor. Halkımızın onurlu duruşunun hendeklerin arkasına sıkışmasına izin vermeyeceğiz. Talepler halkın talepleridir ve bu talepler kendisine yol bulacaktır" ifadelerini kullandı.

'BURADA ŞANS ESERİ ÖLÜM OLMAMIŞTIR'

Devlet terörüyle karşı karşıya olduklarını kaydeden Yüksekdağ, yaptıkları açıklamalardan emniyet amirlerinin bilgisi olmasına rağmen saldırıya uğradıklarını belirterek, "Konuşma yaptığım sırada çevik araçlarının oradan patlama sesi geldi. Gaz fişeği mi ses bombası mı ne olduğunu anlayamadığımız bir patlama oldu. Konuşmam esnasında tazyikli su ve biber gazlarıyla müdahale ettiler. Bu durumun haberleri ise provokatif bir şekilde bazı haber ajanslarında lanse ediliyor. Bugün burada ölen olmadıysa şans eseri olmamıştır. Özel harekat tarafından, ölüm timleri tarafından saldırıya uğrayanlar var" dedi.

'2016'NIN KANSIZ YAŞANMASINI İSTİYORUZ'

Yaşanan saldırıları engellemeye çalışan vekillerin de darp edildiğine işaret eden Yüksekdağ, "Mücadeleye karşı olan kararlılığımız nettir. Devletin altına imza attığı sözleşmeler delik deşik edilmiş durumda. Yeni bir yıla giriyoruz. 2015'i kana buladılar. 2016'nın kansız yaşanmasını istiyoruz. Bu kadar zulmün içinde buluşturan karşı talebimizdir. Biz bu haklı hareketimizden vazgeçmeyeceğiz. Katillerin hırsızların bu kadar cesaretli olduğu, halkın üzerine tankla topla istikrarlı bir şekilde saldıranlara karşı bizler de halkımızın taleplerini ısrarlı bir şekilde yürütme konusunda ısrarlı olacağız. Ülkenin bir tarafında acı, gözyaşı dinmiyor. Ama Ankara'da bile gülümseyerek poz veriyorlar. Halkımızın iradesini hiçe sayarak bizleri yok etmeye çalışıyorlar. Onların topuna karşı bizim mücadeleye bağlılığımız var. Bu inanç onların topunu yenecektir. Bizler zulüm ve vahşet kararlılığınıza karşı direneceğiz. Her zaman tarihte de direnenler kazanır" şeklinde konuştu.

'BUGÜN DURMAK ÖLÜMDÜR'

Şırnak'a doğru yola çıkacaklarını aktaran Yüksekdağ, " Bugün durmak ölümdür. Anayasa tartışmaları adı altında başkanlık seçimlerini onayladılar ve kirli anlaşma imzalandı. Bugün direnmezsek yarın daha büyük saldırı dalgasıyla karşılaşacağız. Bugün, hemen şimdi 'dur' deme iradesi gösteriyoruz. Bundan sonra gerçekleşecek her adımda mücadelemizi daha çok büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.

Yüksekdağ'ın konuşmasından sonra yürüyüşe için harekete geçildi.