Seçime bağımsız adaylarla girmeye hazırlanan BDP, bağımsız adayların fiyatını 17 kat yükselterek 7 bin 734 lira olarak belirleyen YSK'ya isyan etti.


YSK'nın 12 Haziran seçimlerinde bağımsız adaylar için belirlediği 7 bin 734 TL'lik ücret, BDP'lileri isyan ettirdi. 2007 seçimlerine göre 17 kat birden artan bağımsız aday ücreti, seçime bağımsız adaylarla girmeye hazırlanan BDP için sürpriz oldu. BDP Seçim Komisyonu da, BDP listelerinden bağımsız aday adayı olmak isteyenlerden 3 bin TL başvuru ücreti alıyor. Bu durumda BDP'den bağımsız aday olacakların cebinden YSK'ya ödenecek ücretle birlikte 12 bin TL çıkacak. YSK, 2007 yılında yapılan genel seçimlerde ise bağımsız adaylar için 446 TL ücret belirlemişti.

600 LİRA ÖDEYECEKLERDİ
Milletvekili adayları için en yüksek tarifeyi YSK uyguladı. 2007 seçimleri öncesinde YSK, bağımsız adaylık için başvuranların, en yüksek derecedeki devlet memurunun brüt bir aylığı kadar paranın (446 TL) yatırılmasını kararlaştırılmıştı. YSK yeni kıstas belirlemeseydi, bağımsız adaylar 600 TL ödeyecekti.

PARA YOKSA VEKİLLİK DE YOK
Karardan etkilenecek BDP'nin Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, şunları söyledi: 'Bağımsız adayların önüne engel çıkarmak için yapıldı. İnsanlara 'seçilme hakkın var ama paran yoksa milletvekili olamazsın' deniyor. Siyasetin elitist yapıya dönüştürüldüğünün de kanıtı. YSK, 'eğer memursan, işçiysen, emekliysen milletvekili olamazsın' diyor.' BDP Seçim Komisyonu'na 300 üzerinde aday adayı başvurusu yapıldığını belirten Yıldız, 'YSK'nın bağımsız adaylar için belirlediği miktarın BDP açısından sorun olup olmayacağı' konusunda 'Hareketimiz açısından sorun olmaz, halkımızın bağışlarıyla siyaset yapıyoruz' dedi.

YSK, PARTİLERİ GEÇTİ
12 Haziran seçimleri öncesinde aday adaylığı ücretleri, siyasi partilere göre değişiyor. AKP, erkek adaylardan 3 bin, kadın adaylardan 1.500 TL alırken engelli adaylardan ücret talep etmiyor. CHP erkek adaylardan 3 bin lira, kadın ile 25-30 yaş arası gençlerden 2 bin lira, engelli aday adaylarından ise 500 lira alacak. MHP'de ise hem kadın-erkek-engelli tüm adaylar 1000 TL olarak belirlendi.

AKŞAM