Yüksek Seçim Kurulu, aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, İsa Gürbüz, Salih Yıldız, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğu 7'si BDP'nin de içinde yer aldığı Emek, Özgürlük, Demokrasi Bloğu adaylarından olmak üzere, 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti.

Kurul, bağımsız milletvekili adayları ile siyasi partilerin milletvekili geçici aday listeleri üzerindeki incelemelerini bugün tamamladı. Bağımsız milletvekili adaylarının adli sicil kayıtlarını inceleyen YSK, 12 bağımsız milletvekilinin sabıka kayıtları bulunduğunu tespit etti.

Kurul, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetlerinin bulunduğu gerekçesiyle aralarında Ertuğrıl Kürkçü, Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de bulunduğu bu kişilerin milletvekili adaylıklarının iptaline karar verdi.

Hatip Dicle ve Leyla Zana ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in milletvekili adaylığını engelleyecek eski mahkumiyetleri nedeniyle sabıka kayıtları bulunduğunu tespit eden Kurul, Sebahat Tuncel'in ''geçen seçimde milletvekili seçildiği tarihten hemen sonra adli sicilinin kayda girdiğini, bu nedenle bir önceki seçim döneminde yapılan incelemede sabıkasız olarak görüldüğünü'' tespit etti.

Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak'ın ise adli sicil kaydında kızlık soyadıyla arandığında milletvekili seçilmesini engelleyecek sabıka kaydı çıkması nedeniyle milletvekili adaylığının iptal edildiği öğrenildi.

"Gerekirse seçimden çekiliriz"

YSK'nın 8 adayın adaylığını eski mahkumiyetleri nedeniyle veto etmesinin ardından Aysel Tuğluk, HABERTÜRK'e konuştu.

"Bu karar hiçbir şey kazandırmayacak bir karar. Bir kez daha Kürtler'e mesaj verildi." diyen Tuğluk, "Kürt sorununun Meclis zemininde çözümü için çaba sarf eden kişilerin veto edilmesi çok vahim bir durumdur. Biz bunu sıradan bir karar olarak görmüyoruz. Siyasal bir karardır." şeklinde konuştu.

Gülten Kışanak'ın şu anda milletvekili olduğunu anımsatan Tuğluk, "O zaman vekilliği için sorun yoktu da, şimdi ne oldu?" dedi.

Kararın çatışmalara da zemin hazırlayacak bir karar olduğunu kaydeden Tuğluk, "Bu durumu değerlendirmek zorundayız. Gerekirse seçimde çekilmek dahil bütün bunları tartışmak durumundayız. Sağduyu içinde bir değerlendirme yapmaya çalışacağız." dedi.

SERT TEPKİLER GELİYOR

BDP milletvekili bağımsız aday Hasip Kaplan kararı "Skandal bir karar, sosyal ve siyasal sonucu ağır olabilir" şeklinde değerlendirdi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, YSK kararına çok sert çıktı. Demirtaş devlet eliyle BDP'nin tasfiye edilmeye çalışıldığını iddia eden Demirtaş, 'Bu bir siyasi tasfiyedir. Bölgeyi AKP'ye teslim etme operasyonu' dedi.

BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan: Skandal bir karar sosyal ve siyasal sonucu ağır olabilir...

BDP Şırnak Milletvekili Sırrı Sakık: Siyasi bir karar, hukuk devletinde olmaz..

Bağımsız Aday sırrı Süreyya Önder: NTV’de değerlendirdi:

"Fırıncıya söyleyin ekmek de vermesin" diyen Önder, "Bu nedir kardeşim. Yıllarca baraj ve tutuklama de; her fırsatta milyonlarca insanın oyunu Meclis’e yansıtmamak için elinden geleni yap, sonra da 'dağdan insin siyaset yapsın' de. Bu yalanı millet yutar diyorsunuz..." dedi.

Önder, "İttifak oturur, düşünür ve karar verir. Ne derlerse ona uyarız” şeklinde konuştu.

Bu kararın ardından, BDP’nin desteklediği bağımsız adayların seçime girip giömemesi noktasında ‘kişsel fikrim şudur’ diyen Önder şöyle devam etti:

"ALSINLAR MECLİSLERİNİ..."

"Bu irade kesintili olarak Meclis’e yansıyacaksa hiç gitmeyiz. Siyaset yapmanın meşru zemini sadece Meclis değldir. Alsınlar meclislerini ne yapıyorlarsa yapsınlar. Bakalım nasıl siyaset ve hangi meşruiyetle yapacaklarmış. Bu benim kişisel fikrim. İttifak oturur, düşünür ve karar verir. Ne derlerse ona uyarız.”

"BUGÜNÜ UNUTMASINLAR"

Önder, bu kararın bölgede siyasi dengelerini nasıl etkileyeceği ve yeniden bir çatışma ortamına neden olup olmayacağı konusunda, "Allah bu millete savaşı göstermesin. Ondan sonra 'biz nerede yanlış yaptık' diye düşüneceklerse, bugünü unutmasınlar. Bugünün tarihini bir kenarıya yazın. Ama savaş olmaz, niye olsun. Diyarbakır’ın Urfa’nın Mardin’in Hakkari’nin meydanlarında bu millet taşa, sopaya, gaza, bombaya karşı elini kaldırmadan oturuyor . Ne edeceksin, imha mı edeceksin..." şeklinde konuştu.

Ahmet Türk: Seçime girip girmemeyi düşünüyoruz..

AJANSLAR