YSK’nın ‘sandık taşıma’ konusunda verdiği ret kararına AKP’den tepki geldi. CHP, MHP ve HDP ise ‘doğru karar’ dedi. 

AKP YSK Temsilcisi Şeref Malkoç, sandık taşınması taleplerine ilişkin alınan karara “YSK’nın aldığı bu karar hukuka da gerçekliğe de aykırıdır” sözleriyle tepki gösterdi.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ise, “Doğru karar. YSK’yı kutluyorum” dedi.

Tekin, YSK’nın aldığı karar konusunda daha önce AKP’nin Genel Başkanı olan Mehmet Ali Şahin’in de aynı yönde görüş bildirdiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu; “Baştan itibaren CHP olarak bunun yapılamayacağı, Anayasa ve yasaya aykırı olduğunu ifade etmiştik. Sayın Mehmet Ali Şahin de, eski adalet bakanı olarak ve bir hukukçu olarak bunun olamayacağını zaten beyan etmişti. YSK doğru kararı verdi. YSK’ya teşekkür ediyorum ve kutluyorum. Olması gereken bir karardı. Aksi yönde bir karar, Türkiye’yi çok zor durumda bırakırdı. Ayrıca, bir iktidar mensubunun YSK’nın sandıkların taşınması konusunda böyle konuşması da zor bir karardı. Doğru yönde görüş bildirdiği için Sayın Mehmet Ali Şahin’i de kutluyorum.”

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YALÇIN: “DOĞRU BİR SONUÇ”

YSK’nın sandıkların taşınmasına ilişkin ilçe seçim kurullarının aldığı kararı iptal etmesini MHP de “Doğru bir sonuç” olarak nitelendirdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Doğru olan bir sonuç. Sandıklar taşınamaz ve birleştirilemezdi. YSK doğruyu gördü. Memnuniyet verici bir sonuç oldu. Şimdi, bundan sonra önemli olan iktidarın, kolluk kuvvetlerinin seçim güvenliğini sağlamasıdır” dedi.

BİLGEN: SEÇİM GÜVENLİĞİ SANDIKLARA İNDİRGENMEMELİ

Kararın, olumlu olduğunu ancak seçim güvenliğinin sadece sandıklara indirgenmemesi gerektiğini belirten HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, sokağa çıkma yasakları ve bölgede uygulanan şiddete dikkat çekti.

YSK kararını DİHA’ya değerlendiren HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Şüpheniz yerel emri vakilerle fiili durum oluşturma girişimlerinin YSK’den dönmesi bir avantajdır. Ancak seçim güvenliği sadece sandık güvenliği değildir. Birçok şehirde sokağa çıkma yasaklarıyla ‘Ölürüm Türkiye’m’ parçasıyla seçim kampanyası yapmasını kabul edilmemesi bunu görülmesi gerekiyor. Bu kararının gerçek bir barış ve demokrasi ortamına dönüştürülmesi için fırsat olarak görülmesi gerekiyor” dedi.