Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AKP'nin ''Haydi Bismillah'' adlı seçim şarkısına yasak getirdi. Karar, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın YSK'ya yaptığı itiraz sonucu alındı.

CHP'li Mahmut Tanal, AKP'nin ''Haydi Bismillah'' adlı seçim şarkısının ''Halkın dini, manevi duygularını istismar etmeye yönelik olduğu” gerekçesiyle yasaklanmasını talep etmişti.

Tanal, sunduğu dilekçede "Bismillah" kelimesinin anlamına işaret ederek, "'Allah'ın adıyla' anlamındaki 'Bismillâh' kelimesini, aslında biz, 'Bismillâhirrahmanirrahim', yani 'Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla' ifadesinin kısaltılmış şekli olarak kullanırız. Bir Müslüman'ın, faydalı, güzel ve meşru yaptığı her işin başında besmele çekmesi, yani 'Bismillâh' demesi, yüzyıllardır geleneğimizde yer alan çok güzel âdetlerimizden biridir. Bu âdet de kaynağını, Peygamber Efendimiz (as)'in devamlı yaptığı ve asla aksatmadığı bir uygulamadan almaktadır," demiş ve AKP'nin seçim şarkısına işaret ederek, "Tamamen dini, manevi duygu ve değerleri içerir nitelikli bu şarkının seçim şarkılarında dikkate alınması gereken usul ve esaslara aykırı olduğunu" belirtmişti.

CHP’li Tanal, "dini hissiyatların ve dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun reklam ve ilan yapılamayacağı usul ve esasları" da hatırlatarak, YSK'dan AKP'nin seçim şarkısının yasaklanmasını talep etmişti.

AKP'DEN KARARA TEPKİ

Karara tepki gösteren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Twitter'dan "CHP'li vekilin itirazı üzerine YSK, 'Besmelenin seçimde kullanılamayacağına' karar vermiş. Sonuçta, CHP sayesinde seçimde besmele yasak," mesajını paylaştı.