YPG güçleri doğu cephesinden 4 köyü daha IŞİD'den temizleyerek Til Ebyad’ın giriş kapısına dayandı. Batı yönünden de Burkan el Fırat güçleri 6 köyü kurtardı.

YPG Genel Komutanlığı, operasyonların devam ettiği alanlarda kalan halka Cizir Kantonuna gelmeleri çağrısında bulundu.

YPG güçleri doğu ve batı cephelerinden Til Ebyad’a dayandıktan sonra YPG ve Burkan el Fırat güçlerinin uyuyan hücreleri Ayn İsa kasabasında harekete geçerek Til Ebyad-Halep arası uluslararası (Duweli) yolun bağlantılarını kontrol altına almaya başladı. Yine YPG ve Burkan el Fırat güçlerinin, Til Ebyad ile Rakka bağlantılarını kesmek için diğer birçok çevre yolunu kapattığı da bölgeden gelen bilgiler arasında.  Üç gündür çatışmaların merkezi haline gelen Sulok beldesi ise, YPG güçleri tarafından tamamen kuşatılarak tüm bağlantıları kesildi. IŞİD'in Sulok kasabasına çok sayıda mayın ve patlayıcı yerleştirdiğinden YPG’nin şehre giriş-çıkışlara izin vermediği bildirildi.

YPG, TİL EBYAD'IN KAPISINDA

YPG güçleri doğu cephesinden 4 köyü daha IŞİD'den temizleyerek Til Ebyad’ın (Girê Spî) giriş kapısına dayandı. Batı yönünden de Burkan el Fırat güçleri 6 köyü kurtardı.

'Komutan Rubar Hamlesi'nin 38. gününde YPG güçleri batı ve doğudan Til Ebyad sınırlarına dayandı.

ANHA'nın operasyon bölgesindeki muhabirlerine dayandırdığı habere göre; YPG güçleri 17.40 sularında doğu cephesinden Til Ebyad kentinin girişine dayandı.

Muhabirler; Doğu cephesinde Serêkaniyê tarafından ilerleyen YPG güçleri, Cendawî, Îdan, Ebu Cabir, Eyil Sulok köylerini IŞİD'den temizlediğini söyledi.

Batıda Kobani cephesinden ise, Burkan el Fırat güçleri sabah kurtardığı 12 köyün ardından 15:30 dolaylarında 6 köyü daha (Ebu Xerze, Ebu Zihur, Bedriyê, Xirbit Ebbud, Tirbê, Çoxadar) IŞİD'den temizleyerek Til Ebyad’a doğru ilerliyor. Burkan El Fırat’ın da kısa zamanda kente ulaşabileceği belirtiliyor.

Şu an itibariyle kentin batı kesminde YPG güçleri ile IŞİD arasında çatışmaların yaşandığı da bölgeden gelen haberler arasında.

TİL EBYAD-RAKKA YOLU AYN İSA'DA KESİLDİ

ANHA'nın haberine göre YPG güçleri doğu ve batı cephelerinden Til Ebyad’a dayandıktan sonra YPG ve Burkan el Fırat güçlerinin uyuyan hücreleri Ayn İsa kasabasında harekete geçerek Til Ebyad-Halep arası uluslararası (Duweli) yolun bağlantılarını kontrol altına almaya başladı. Yine YPG ve Burkan el Fırat güçlerinin, Til Ebyad ile Rakka bağlantılarını kesmek için diğer birçok çevre yolunu kapattığı da bölgeden gelen bilgiler arasında.  Üç gündür çatışmaların merkezi haline gelen Sulok beldesi ise, YPG güçleri tarafından tamamen kuşatılarak tüm bağlantıları kesildi. IŞİD'in Sulok kasabasına çok sayıda mayın ve patlayıcı yerleştirdiğinden YPG’nin şehre giriş-çıkışlara izin vermediği bildirildi.

'IŞİD'E KALKAN OLUN' BASKISI SÜRÜYOR

Öte yandan kentte IŞİD'e kalkan olmamak için Akçakale'de sınır hattına gelen binlerce Rojavalının geçişine izin verilmiyor.

Binlerce kişi 3 gündür Ebu Zelle Mahallesi'nde bekletiliyordu. 3 gün önce Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un bölgeyi ziyaret ettiği gün alınan Rojavalılardan sonra, Kurtulmuş'un da "Artık almayacağız" diyerek gelişlerini durdurduğu binlerce yurttaş hala sınır hattında.

YPG/YPJ güçlerinin Sulok kasabasını kuşatması ve çatışma seslerinin kentten duyulması üzerine, kentte kalan son siviller de Akçakale ilçesi istasyon karşısındaki sınır tellerine dayandı. Tellere yaklaşan yaklaşık 2 bin Rojavalı, asker tarafından havaya ateş edilerek engellendi. Zırhlı araçlardan Arapça anonslar ile Rojavalı yurttaşların sınıra yaklaşması engellenmeye çalışılsa da, Rojavalılar sınır tellerinden uzaklaşmıyor.

Askerin ve Rojavalıların karşılıklı gergin bekleyişi sürüyor.

YPG'DEN CİZİR'E GELİN ÇAĞRISI

YPG Genel Komutanlığı Komutan Rubar Qamişlo Hamlesi karşısında bozguna uğrayan IŞİD'in sivil halkı canlı kalkan olarak kullanırken, sivil yerleşim yerlerini de mayın ve tuzaklarla yaşanılmaz kıldığına ve halkı zorunlu göçe zorlandığına dikkat çekerek, operasyon bölgesinde yaşayan halkın zarar görmemesi için onları Cizir bölgesine gelmeye çağırdı.

Devam eden savaş ve çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan halka her türlü insani yardımın yapılacağını söyleyen YPG Genel Komutanlığı, “DAIŞ çetelerine yönelik gerçekleştirdiğimiz operasyonlar sonuçlanıp çeteler buralardan temizlendiğinde, halkın kendi evlerine güvenli bir şekilde dönmesi için her türlü yardımı da yapmaya hazırız” dedi.

YPG Genel Komutanlığı çağrısında, “DAIŞ çetelerine yönelik gerçekleştiğimiz Hamle devam ettiği sürece evlerini terk etmek zorunda kalan halkımız, Suriye dışına ve başka ülkelere gitmesine gerek kalmadan Serêkanî ve Hesekê gibi Cizir şehirlerine gelip yerleşebilirler. Evlerini terk etmek zorunda kalan halkın her türlü insani tüm ihtiyaçları karşılanacaktır. Operasyonlar bittikten sonra da halkımızın evlerine sağ salim dönmeleri için kendilerine her türlü destek sunulacaktır”ifadelerine yer verildi.

(Evrensel)