Kobani'de bulunan Azadiya Welat gazetesi ve Dicle Haber Ajansı DİHA muhabiri Abdurrahman Gök, BBC Türkçe'ye çatışmalardaki son durumu aktardı.

Abdurrahman Gök, IŞİD militanlarının kente yaklaşık 4 ton patlayıcı yüklü bir kamyonla sabah Türkiye saatiyle 08.15 sularında saldırmaya çalıştığını ancak YPG güçlerinin bu aracı imha etttiğini bildirdi.

Patlamadan kent merkezindeki binaların duvarlarının bile sarsıldığını söyleyen Abdurrahman Gök, şöyle devam etti:

"Biz patlamanın gerçekleştiği doğu cephesine gitmeye çalıştık fakat engellendik. Daha sonra alanda çekim yapmamıza izin verildi. Patlayıcı yüklü kamyonun imha edildiğini, binaların araca bakan yüzlerinin bile patlamadan tahrip olduğunu gördük. Etraftaki bir-iki araç da kamyonla birlikte havaya uçmuştu. Patlama sabah oldu ama hala etraftaki dükkanlardan dumanlar yükseliyor."

Bu tip bir saldırı yeni değil. Gazeteci Gök, geçmişte Kobani'nin merkezinin gene aynı biçimde bombalı kamyonlarla üç kez hedef alındığını ancak YPG güçlerinin bu kamyonları da imha ederek kente girişini engellediklerini söyledi.

Gök, bugün PYD (Demokratik Birlik Partisi) Eş Başkanı Asya Abdullah'la bir görüşme yaptığını ve Asya Abdullah'ın Kobani'ye koridor açılması ve her türlü insani yardımın sağlanması taleplerini yinelemelerine karşın henüz bu konuda bir gelişme yaşanmadığını söylediğini aktardı.

HAVA SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

Hava saldırılarının son olarak Türkiye saatiyle 14.30'da gerçekleştiğini aktaran gazeteci, koalisyon güçlerinin sabah beş, öğleden sonra ise iki bombardıman gerçekleştirdiğini belirtti.

Abdurrahman Gök, kentin hala büyük kısmının YPG'nin elinde olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"IŞİD batı cephesinden kente girebilmiş değil. Militanlar, kentin dışındaki bir tepede mevzilenmiş durumdalar. Güneyde ise dış mahallelerde çatışma devam ediyor. Doğu cephesinde de evlerin nispeten birbirinden uzak olduğu kimi mahalleler var ve IŞİD militanları bu mahallelerde konuşlanmış haldeler."

Dün itibariyle YPG güçlerinin kaybı olmadığını belirten gazeteci, karşı taraftan ise yaklaşık 50 militanın öldürüldüğünü söylüyor. Militanların cenazelerinin çoğunun Kürt kuvvetlerinin elinde olduğunu belirten Gök, verilen sayılara koalisyon bombardımanında ölen IŞİD militanlarının dahil edilmediğini de sözlerine ekledi.

Türkiye-Suriye sınırında yer alan Kobani kenti 20 günü aşkın süredir IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanlarının kuşatması altında.

YPG (Halk Savunma Birlikleri) IŞİD'e karşı silahlı mücadele vererek kenti korumaya çalışıyor.

Kobani'deki çatışmalar nedeniyle kentten ve civarından kaçan yaklaşık 160 bin Suriyeli Türkiye'ye sığındı. (BBC Türkçe)