IŞİD’in geçen yıl Şengal’de kaçırdığı Ezidilerden 18’i, YPG’nin Suriye’nin Rakka kentinde düzenlediği operasyonla kurtarıldı. HDP Batman Milletvekilli Atalan, ilk etapta Gaziantep’e getirilen Ezidilerin, Irak’ın Duhok ve Zağo kentinde yaşayan ailelerinin yanına götürüldüğünü söyledi.

Irak’ın Musul kentindeki Ezidi yoğunluklu Şengal ilçesine 2 Ağustos 2014’te saldıran IŞİD’in kaçırdığı binlerce kişiden 18’inin kurtarıldığı öğrenildi.

Sputnik’ten Hikmet Durgun’a konuşan HDP Batman Milletvekilli Ali Atalan şu ifadeleri kullandı:

“Suriye’nin Rakka kenti bölgesinde 18 kişi YPG güçleri tarafından kurtarıldı. YPG, IŞİD’in varlık gösterdiği bir bölgeye operasyon düzenlemiş. Operasyon sonucunda militanlar kaçmış, bu 18 kişi de orada bulunmuş. Bu 18 kişi Gaziantep sınırı tarafından Türkiye’ye sokuldu. 8’i kadın 10’nu çocuktur. Çocuklar, bu 8 kadının çocuklarıydı. Takas edilmediler, YPG tarafından kurtarıldılar. Hepsini Irak’ın Duhok ve Zağo kentlerinde bulunan ailelerine teslim ettik.”

'HER GÜN PROPAGANDAYA MARUZ KALMIŞLAR'

Kurtarılan Ezidilerin çok kötü durumda olduklarını aktaran Atalan, şöyle devam etti:

“Büyük bir travma geçirmişlerdi. IŞİD, her gün onlara İslam propagandası yapmış. Ezidiliğin ne kadar kötü olduğunu anlatmış. İnsanlık dışı yöntemlere başvurmuşlar.”

Örgütün hâlâ en az 3 bin Ezidi’yi rehin tuttuğunu hatırlatan Atalan, “Geçen yıl yalnızca tek bir köyden 400 kişi kaçırılmıştı. Şimdiye kadar bin civarında Ezidi kurtarıldı. Geri kalanların büyük bir kısmının Rakka’da ve Irak’ın Telafer kentinde olduğu söyleniliyor” dedi.

'EZİDİLERİ KURTARMANIN 2 YOLU VAR'

IŞİD’in barbarca hareket eden vahşi bir örgüt olduğunu, bu sebeple örgütle 'diplomatik veya insani ilişkiler' kurmanın mümkün olmadığını vurgulayan Atalan, “Ezidileri serbest bırakmaları için onları ikna etmek ve onlarla iletişime geçmek mümkün değil. IŞİD’in ilgilendiği tek şey, rehineleri para karşılığı serbest bırakmak. Zaten insan olsalardı yaşlıları, çocukları kaçırmazdı. Ezidileri kurtarmanın 2 yolu var. Birincisi para karşılığı bu insanları onlardan almak. Bir diğer seçenekse operasyon düzenlemek. Tabii IŞİD bazen bir bölgeden kaçarken Ezidileri vurup öldürüyor” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

IŞİD, 10 Haziran'da Irak'ın kuzeyindeki Musul'u ele geçirmesinin ardından kuzeye yönelerek Ezidilerin yaşadığı Şengal'e saldırmıştı. Saldırı sonrası 290 bine yakın Ezidi göç etmek zorunda kalmıştı. Bunların yaklaşık 50 bini, daha önce pek çok kez yapmak zorunda kaldıkları gibi Şengal Dağı’na sığınmıştı. Ancak IŞİD binlerce Ezidi’yi gruplar halinde katledip, esir aldığı binlerce kadını da köle pazarlarında satıp hediye etti.  (Sputnik)