Kürdistan Yurtseverler Birliği-KYB (YNK) Politbüro Temsilcisi Mele Bextiyar ve beraberindeki heyet Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti.

Diyarbakır 5 Nol'u Cezaevi'nde, 1984'te gördüğü işkence sonucu öldürülen Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO) kurucularından Necmettin Büyükkaya'nın anmasına katılmak üzere Diyarbakır'a gelen Bextiyar ve beraberindeki heyet Büyükşehir Belediyesi'ne gelerek Baydemir'le görüştü. 

YNK Politbüro Temsilcisi Mele Bextiyar’ı, Baydemir'le birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, BDP Milletvekilleri Ahmet Türk, İdris Baluken, Nazmi Gür, Adil Zozani ve Büyükkaya'nın ailesi karşıladı.

Ziyarette Baydemir kendilerini Diyarbakır'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Çalışma ve ittifakla dünden çok daha iyi durumda olduklarını ve yarının bugünden daha iyi olacağını söyleyen Baydemir, "21. Yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacaktır" dedi. 

"Kürt halkının özgürlüğü, bölgedeki tüm halklara ve Ortadoğu'ya barış getirecektir" diyen Baydemir,  "Kürtlerin özgürlüğü birlik olmaktan geçer" diye konuştu. Ortadoğu'nun gözlerinin  Rojava’nın üzerinde olduğunu söyleyen Baydemir, orada yaşanan gelişmelerin tüm Kürtlere heyecan verdiğini dile getirdi.

“KEŞKE MAM CELAL OLSAYDI”

"Necmettin Büyükkaya’yı anmak için buraya kadar gelmeniz çok önemlidir" diyen Baydemir, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani için "Keşke Mam Celal de bu barış sürecinin içinde olacak kadar sıhhatli olsaydı, Kürt diplomasisinin onun tecrübe ve zekasına çok ihtiyacı var" diye konuştu.

Bextiyar ise bu yüzyılda, Güney Kürdistan'ın, aydınıyla, devrimcisiyle, pêşmergesi ile Amed ve Diyarbekir ismini yürekten hissettiğini belirterek  "Birçoğu çocuğuna “Amed’ ismini veriyor. Dolayısıyla bu heyecanla biz buraya bakıyor ve öyle önemsiyoruz" diye konuştu.

MODERN BİR KENT YARATMIŞSINIZ

20 yıl önceki Diyarbakır'ın harabe bir kent olduğunu hatırlatan Bextiyar, "Şimdi siz ve halkın yüreğiyle seçilen halkın yöneticileri, modern güzel bir kent yaratmışsınız" dedi.

Bextiyar, "Biz  Ortadoğu'nun dördüncü büyük halkı olan Kürtler kendi halk ve özgürlüklerini elde etmedikçe, Ortadoğu'ya huzur ve barış gelemez" dedi.

Osmanlı dönemde Salim adında bir Kürt şairinin Kürtçülük yapmak suçundan yargılandığını anımsatan Bextiyar, şunları anlattı: "Adamın şu sözleri manidardır, 'Bu topraklara barış gelmez, ta ki gerçek sahipleri tarafından kendi kendine yani öz yönetimine kavuşana dek.” Bugün, Kürdistan’ın güneyinde biz bunu yaşıyoruz. Kendi kendimizi yönetiyoruz ve Türkiye ile ithalat harcımız yıllık 11-12 milyar dolardır. Ayrıca bölgenin de en huzurlu ve demokratik yönetimini inşa aşamasındayız. Ama bunun gerçekleşmesi için komşu ülkelerin iç barışı tesis edilmelidir. Dolayısıyla diyalog yoluyla Kürt Sorunu tüm parçalarda kendi iç dinamikleriyle birlikte çözüme ulaşmalıdır."

BARIŞ İÇİN ANAYASAL GÜVENCE ŞART

Bu yıl içinde Türkiye’ye gerçek barışın gelmesini umut ettiklerini bildiren Bextiyar, bu nedenle çözüm sürecini önemsediklerini ifade ederek şöyle konuştu:  "Ama bunun nihayete ermesi için, Anayasal güvence şarttır. Bunun akabinde sayın Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması gerekmektedir. YNK olarak biz Amed’te Öcalan’ı karşılama töreninin gerçekleşeceği günü çok heyecanla bekliyoruz"

Bir gazetecinin Celal Talabani’nin sağlık durumunu sorması üzerine Bextiyar,  “Her geçen ay bir öncekisinden daha iyidir. Ama sonuçta doktorların bileceği bir şey”  şeklinde yanıt verdi.  Baydemir, görüşmenin ardından Bextiyar'a  üzerinde Diyarbakır surlarının nakşedildiği bir tabak ve Ayşe Şan kitabı hediye etti.