Bağdat’tan sonra Erbil’e geçen Başbakan Binali Yıldırım, Irak Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Daha sonra kameraların karşısına geçen ikili, “terörle mücadele”ye dikkat çekti. 

Başbakan Binali Yıldırım, Bağdat’taki temaslardan sonra Irak Federe Kürdistan Bölgesi başkentti Erbil’e geçti.

Yıldırım ve Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakanlık Konukevi'nde önce yaklaşık bir saat baş başa görüştü, sonra heyet görüşmesine başkanlık etti. 

Yıldırım daha sonra da Irak Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Yıldırım ve Barzani, yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra basının karşısına geçerek açıklamada bulundu. 

Barzani'nin açıklaması şöyle: 

Mesut Barzani, “Bu ziyareti çok önemli buluyoruz. Bu Türkiye devleti ve halkının Kürdistan Bölgesi’ne olan desteğinin göstergesidir. Türkiye devleti ve halkına yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin terörle mücadelede etkili olmasını umut ediyoruz. Tüm alanlarda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz” dedi. 

Yıldırım'ın açıklaması şöyle: 

Yıldırım ise, açıklamasında şunları söyledi: "Hem Bağdat'ta hem Erbil'de faydalı görüşmeler gerçekleştirdik. Görüşmelerin çerçevesi iki başlıkta toplanabilir. Biri terörle ortak mücadele ikincisi de ekonomik konularda, yatırım konularında, bölgenin huzura kavuşması konusunda daha fazla çalışmak. Hem DEAŞ hem PKK hem de FETÖ terör örgütü, sadece Türkiye'nin meselesi değil, aynı zamanda bu bölgenin de Irak'ın da Suriye'nin de meselesidir.

PKK'nın Irak topraklarından ülkemize gerçekleştirdiği saldırılar asla kabul edilemez. Bu konuda gereken neyse hepsi sonuna kadar yapılacak. Bu terör örgütünün batıya doğru yayılması, Şengal bölgesinde yuvalanması da asla ve asla kabul edeceğimiz bir şey değildir

Bu bir güvenlik meselesidir. Sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda sizin de güvenlik meselenizdir. Irak'ın da, Merkezi Hükümetin de aynı şekilde bir güvenlik meselesidir. O bakımdan burada müşterek bir çalışmaya ihtiyaç var. Bunu Avrupalı ve Amerikalı dostlarımıza da anlatıyoruz

PYD'nin Suriye bölgesinde 'oldu bittiler' yapmasına da asla rıza gösteremeyiz. Orada yaşayan Peşmergeleri, Arapları yerinden yurdundan ettiler, adeta bir işgal içerisine girdiler. Tabii adını ne kadar değiştirirse değiştirsin bunların ne yaptıklarını biliyoruz. Bunlar PKK'dan türemiş. İsim değiştirerek işin esasını değiştiremezsiniz. PKK eşittir PYD eşittir YPG.

Erbil'deki FETÖ okullarının kapatılması konusunda verdiğiniz desteğe teşekkür ediyorum. Bizim buradaki hassasiyetimiz çok açık; öğrencilerin zarar görmemesi ama bunların sahibi, yöneticisi olan terör örgütü elemanlarının tasfiye edilmesi."

Yıldırım, konuşmasını Kürtçe "Çok teşekkürler" anlamına gelen "Zor spas" sözüyle bitirdi.