Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı.

Başbakan Yıldırım, toplantı sonrası gündemdeki konulara ilişkin açıklama yaptı.

Yıldırım, Antep'te canlı bomba saldırısına ilişkin, “faaile ilişkin henüz bir ipucu yok. Hangi örgüt adına yapıldığına yönelik erken kanaatler doğru değildir. Henüz kimin yaptığı, çocuk mudur büyük müdür?” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada "12-14 yaşlarındaki bir canlı bomba patladı veya patlatıldı.

"Şu an itibariyle Valiliğimiz, emniyet teşkilatımız, vardıkları ilk kanaatler, bir DAİŞ eylemi olduğu istikametinde” demişti.

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:

YENİKAPI MUTABAKATI

"7 Ağustos'ta Yenikapı'da yaşanan ve Türkiye'ye yeni kapılar açan o birlik, beraberlik, uzlaşma ruhunu devam ettirmek, ülkemizin terörle mücadelesinde, iç ve dış sorunlarını kolayca aşmasında ve temel konularımızda beraber hareket etmek tabiatıyla her bakımdan milletimize ve ülkemize büyük bir katkı sağlıyor.

CHP-MHP-AKP

“Bugün CHP ve MHP liderleriyle yaptığımız görüşmede sayın genel başkanlara ülkemizin başını ağrıtan birkaç temel konuda bilgi verme fırsatı bulduk, özellikle uzun süreden beri devam etmekte olan PKK terörüyle yaptığımız mücadelede geldiğimiz noktayı ve bundan sonraki hareket tarzımızı anlatma fırsatı bulduk.

SURİYE

“Suriye konusunda fikir alışverişinde bulunma fırsatımız oldu. Burada Türkiye'nin duruşu çok nettir. Suriye, bugün altı seneyi bulan bir iç savaşla maalesef enerjisini günden güne kaybediyor, milyonlarca masum Suriye vatandaşı ülkelerini terk etmek zorunda kaldı, 500 bin civarında masum insan da bu anlamsız iç savaşta hayatını kaybetti. Artık akan kanın daha fazla sürmemesi, Suriye'de huzurun ve istikrarın tekrar sağlanması, bizce bölge içi yapılacak en öncelikli ve en önemli işler içerisinde yerini almış durumda.

“Burada tarflar var, taraflar kim? Rejim, muhalifler ve terör grupları. Diğer tarafta koalisyon güçleri ve rejimin davet ettiği Rusya var.

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI'

“Bütün tarafların aklıselimle bir araya gelip Suriye'de akan kanın durdurulması ve tekrar bütün Suriyelilerin temsil edileceği bir yönetişim şeklinin oluşturulması esastır. Bu bağlamda bizim önemle üzerinde durduğumuz konu çok nettir; Suriye'nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi, herhangi bir etnik gruba avantaj sağlayacak yeni bir yapılaşmaya izin verilmemesi.

“Bizim önemle üzerinde durduğumuz konu nettir; Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesidir. Bazı gayretler var, Türkiye'nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek. Bu asla Türkiye olarak kabul edebileceğimiz bir şey değil.

“Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı. Etnik temele dayalı olmayan bir yönetim olmalı. Bütün grupların içinde yer aldığı bir yönetimin oluşturulması husumetlerin ortadan kaldırılması gerekli.

'RUSYA VE İSRAİL İLE İLİŞKİLERİMİZ NORMALLEŞTİ'

“Irak'ta da yine taraflarla yakın işbirliği içerisindeyiz. Bütün ülkenin söz sahibi olacağı bir durumun sağlanması için gereken katkıyı vereceğiz. Rusya ve İsrail ile ilişkilerimiz normalleşti.

İSRAİL SALDIRILARI

“Ancak son zamanlarda İsrail'in sivillere yönelik saldırısının onaylanmadığını ifade etmek isteriz. Bizim İsrail ile ilişkilerimizin normalleştirilmesi Filistinliler'in haklı davalarına karşı duruşumuzu, onlarla birlikte hareket etmemizi asla engellemez, durdurmaz.

KÜRT İL VE İLÇELERİ

“Çukur siyasetinin başladığı şehir ve ilçeleri işgal girişiminden sonra güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlarla beraber bölgenin imar edilmesi, yeniden burada hayatın süratle normalleşmesi, bölgeye olan yatırımların, projelerin hızlı bir şekilde gelmesi anlamında uzun bir zamandan beri devam eden Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini nihayet tamamladık.

ANAYASA

“Türkiye'nin önünde güzel günler var. Temel konularda iktidar-muhalefet ayrımı yapmayacağız. Milletimiz ayrışma istemiyor. 25 Temmuz'da Sayın Cumhurbaşkanımız 3 parti liderini davet etti. Temel hususlarda özellikle anayasa değişikliği konusunda çalışmaları başlattık. Önemli hususlarda görüş birliğinin sağlandığını görüyoruz. Tam anlamıyla kapsamlı bir anayasa olmasa da yeni anayasaya giden yolda bir çalışma yapacağız.

ANTEP SALDIRISI

“Örgüt yapılan operasyonlarla sıkıntı içine düştüğü için hunharca faaliyetlerini artırmış görünüyor. 100 ihbarı değerlendirip gereğini yapıyorsunuz bir tanesi kaçınca sonuçları ağır oluyor. İstihbarat birimlerimiz büyük bir gayretle çalışıyorlar. Benzeri olayların yaşanmaması için olağanüstü bir gayret gösteriyorlar.

“Tehdit geçmiş değil. 15 Temmuz FETÖ bir girişimde bulundu. Ondan sonra oluşan boşluk doldu. Aynı merkez bunları yönetiyor. O merkezin amacı Türkiye'nin önünü kesmek, enerjisini hızını kesmek. Bu saldırıda faaile ilişkin henüz bir ipucu yok. Hangi örgüt adına yapıldığına yönelik erken kanaatler doğru değildir. Henüz kimin yaptığı, çocuk mudur büyük müdür?

"MISIR İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEKTEN YANAYIZ"

“Dostluklarımızı artırmamız, düşmanlıklarımızı azaltmamız lazım. Mısır'dan yapılan sağduyulu açıklamalar güzel ama devamı gelmeli. Mısır'la ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu ölçü bellidir. Halkın iradesi gözardı edilmemelidir. Bir darbe olmuştur, yönetim el değiştirmiştir. Aynı şey Türkiye'de de denendi ama başarılı olmadı. Biz Mısır'la ilişkilerimizi geliştirmekten yanayız. Halklarımız kardeştir. İlişkilerimizi süratle geliştirmeliyiz, buna iki ülkenin de ihtiyacı var."