Yeşiller Partisi, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın 12 Eylül darbesi nedeniyle yargılanacakları davaya müdahil olmak üzere başvuruda bulundu.

 

4 Nisan’da Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak davaya müdahil olmak üzere dün İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Hakimi yoluyla dilekçesini gönderdi. İstanbul Adliye Sarayı’nda dilekçeyi teslim eden Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Ümit Şahin ve genel sekreter Kemal Tuncaelli Yeşiller Partisi olarak davayı 12 Eylül rejiminin ortadan kaldırılması yolunda önemli bir adım olarak gördüklerini ve 4 Nisan günü Ankara’da olacaklarını söylediler.

 

Yeşiller Partisi’nin müdahillik dilekçesinde halen sürmekte olan 12 Eylül rejiminin demokratik sistemi tahrip ettiği, demokratik olmayan yöntemlerle yürürlüğe konulan başta Anayasa olmak üzere tüm hukuk sisteminin bugün de siyasal ve toplumsal yaşamın demokratik biçimde işlemesini engellediği, darbecilerin yönetimi altında yüz binlerce insanın işkence gördüğü belirtiliyor, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın 12 Eylül darbesiyle demokratik olmayan yöntemlerle yürürlüğe konulan yasalar ve zedelenen siyasi sistem nedeniyle aradan geçen 32 yılda Türkiye topraklarında ve doğasında yaşanan ağır ekolojik yıkımın da sorumluları arasında olduğuna vurgu yapılıyor.

 

Dilekçe şöyle devam ediyor:

“Sanıklar tarafından demokratik olmayan yöntemlerle yürürlüğe konulan bu tür yasalar ve zedelenen siyasi sistem aradan geçen 32 yılda Türkiye topraklarında ve doğasında yaşanan ağır ekolojik yıkımın da sorumlularından biridir. Halkın onayı alınmadan yapılan, baskıcı bir anlayışın ürünü olan ve çevre sağlığını ve doğanın sürdürülebilirliğini gözardı eden yasalar ile maden, enerji vb. ekonomik girişimler doğal alanların tahribine neden olmuş, doğal ve kültürel miraslarımızı yok etmiş, ülkemizin ekolojik olarak sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmasını, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir ülke ve dünya bırakmamızı engellemiştir. Bu nedenle etkisini sürdüren 12 Eylül rejimi doğa yıkımının ve ekolojik krizin de sorumluları arasında olup, sanıklar gelecek kuşaklara karşı da suçludur.”

 

yesilgazete.org