Mevcut TKP'nin geleneksel Mustafa Suphi'nin partisi ile ilgisi olmadığını savunan 'Suphi’den Bilen’e Gelenek Yaşıyor Girişimi' yarın partileşiyor.


Türkiye Komünist Partili delegeler, 28-29 Ocak 2012 tarihinde İstanbul’da yapılan Cezayir Konferansı’nda partinin yeni program ve tüzüğüne son şeklini vermişlerdi. Konferansta, onlarca eski, yeni TKP’li, kurucu olmak için gönüllü olmuşlardı. Geçen hafta içinde Siyasi Partiler Kanunu’na göre zorunlu olan evrak ve belgeleri hazırlayan kurucular, tüm işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte 6 Şubat 2012 Pazartesi günü, kuruluş beyannamesini İçişleri Bakanlığı’na vermek üzere Ankara’ya gidiyor.

 

92 yıllık TKP’nin kuruluşuna destek veren ve kurucular kurulunda yer alan komünistlerin yaş ve meslek dağılımı, Türkiye’nin emek ve sosyalist mücadele tarihinin neredeyse tümünü kapsıyor.

 

92 yaşındaki eski matbaa işçisi, 1951 Tevkifatı’nda tutuklanan Bekir Karayel. Aynı dönemi kadınlar açısından büyük acılarla yaşamış Meryem Karayel.


Türkiye’de bir avuç kalan, Mehmet Bozışık kuşağından, işçi ve aydın Şahabettin Bakırsan.
Yine Boz Mehmet’in yetiştirdiği işçi komünist Ali Eriş gibi isimler, TKP’nin 1940 ve 1950’li yıllarını temsil ediyorlar.


1960’lı yıllarda işçi mücadelesine ve sosyalist harekete dahil olan, Partinin 1973 Atılım dönemini hazırlayan ve gerçekleştiren kadrolardan TKP Merkez Komite üyesi Turgut Metin Öztürkoğlu (Duvarcı) da kurucular ve destekçiler arasında.

 

15-16 Haziran 1970 büyük işçi direnişine, Profilo direnişine katılan o zamanın gençleri, bugünün emekli işçileri de kurucular arasında.

 

1970′li yılların 1 Mayıslarını, DGM Direnişlerini, Faşizme İhtar Eylemlerini organize eden sendikacılar, o zamanın gençleri de bugün yine işçi sınıfına olan saygılarıyla parti kurucusu oldular.

 

12 Eylül 1980 Darbesi dönemindeki zor koşullarda kadın ve gençlik mücadelesi içinde yer almış, TİP ve TKP’nin birliğinden doğan TBKP’nin “son” genç kuşağı olarak çalışmış, artık orta kuşakta yer alan partililer de kurucu oldular.

 

Sayı olarak en büyük grubu oluşturan 2000’li yılların gençleri de mutlaka kurucu olarak partide yer almak istediler.

 

Hafta başında belgelerin İçişleri Bakanlığına verilmesi ile TKP yasal olarak tescil edilmiş olacak.