Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) adıyla yeni bir sosyalist parti kuruldu

Kimi sosyalist yapı ve bireylerin Sosyalist Yeniden Kuruluş (SYK) adıyla sürdürdüğü ortak parti kurma çalışmalarının sonucunda Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), 24 Haziran’da İçişleri Bakanlığı’na yapılan başvuruyla resmi kuruluşunu gerçekleştirdi. Eş başkanlık sistemini kabul eden SYKP’de eş başkanlıklara Prof. Dr. Nejla Kurul ve Tuncay Yılmaz seçildi.

23 Haziran Pazar günü Ankara’da yapılan Kurucular Kurulu toplantısında partinin 101 kişiden oluşan parti meclisi ve eş başkanlar belirlendi. Ardından 24 Haziran Pazartesi günü Kurucular Kurulu’ndan bir heyet İçişleri Bakanlığı’na başvurarak resmi kuruluşu gerçekleştirdi.

Başvuru sonrasında basına açıklamada bulunan Eş Başkanlar, SYKP’nin sosyalist hareketin ihtiyaç duyduğu yenilenme ve kapitalizmi aşacak bir mücadeleyi örgütleme perspektifiyle kurulduğunu belirttiler. İki yıla yakın bir süredir devam eden partileşme çalışmalarının Gezi Parkı direnişiyle çakışmasının yeniden kuruluş ihtiyacını bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Eş Başkanlar, SYKP’nin aynı zamanda Başbakan Erdoğan’ın ‘çapulcu’ diyerek küçümsediği emekçilerin ve tüm ezilenlerin partisi olduğunu belirttiler.

Bu anlamıyla Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nin, Çapulcu Halk Partisi olarak da adlandırılabileceğini ifade eden Eş Başkanlar, partinin başta emek sermaye çelişkisi olmak üzere her türden baskı, tahakküm ve sömürü politikalarına karşı mücadele edeceğini vurguladılar.

SYKP’nin üç renkli bir yıldızdan oluşan logosundaki renklerden kırmızı işçi sınıfı hareketini, mor kadın hareketini,  yeşil ise ekoloji hareketini temsil ediyor.

Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG), İşçilerin Sosyalist Partisi, Sosyalist Gelecek Parti Hareketi (SGPH) ve Sosyalist Birlik Hareketi (SBH) ile çok sayıda bireysel katılımcının oluşturduğu SYK, bir yılı aşkın zamandır programatik tartışmaları sürdürüyordu. Demokrasi İçin Birlik Hareketi (DBH) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) gibi oluşumlarda uzun yıllardır birlikte çalışma yürüten dört siyasi hareket, programatik tartışmaların, ortak siyasal faaliyetin ve örgütsel bütünleşmenin yeterli düzeye ulaşmasıyla birlikte, SYKP’nin kuruluşu öncesinde bağımsız siyasal varlıklarına son verdi.

Partinin kurucuları arasında sosyalist harekette uzun yıllardır mücadele veren sol kamuoyunun yakından tanıdığı Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun adayı olarak seçimlere giren ve milletvekili seçilen Ertuğrul Kürkçü ile Sevim Belli, Mahir Sayın, Kenan Kalyon, Şaziye Köse, Mustafa Kemal Kaçaroğlu, Tülay Hatimoğulları, Halit Elçi, Hikmet Sarıoğlu, Talat Oruç, Fahriye Kotevoğlu, Ahmet Saymadi, Eser Çapar, Tarık Oruç, Emine Ortakaya, Barış Akpolat, Muhsin Dalfidan, Elmas Çınar, Reha Keskin, Kadir Akın, Erdal Kara, Gülseren Pusatlıoğlu, Mustafa Kahya, Mehmet Yücel, Mehmet Saltoğlu, Ahmet Kaya, Mehmet Ali Karabekmez, İlhan Cüre gibi isimler de yer alıyor. 

Parti kurucularından oluşan heyet İç İşleri Bakanlığı’na dilekçenin verilmesinden sonra Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yer olan Güven Park’a gittiler. Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yere karanfiller bırakan heyet, Ethem’in ailesiyle de görüştü. (Demokrat Haber)