Yüce YÖNEY / Bianet

 

Halkların Demokratik Kongresi geçtiğimiz pazartesi günü verdiği dilekçeyle Halkların Demokratik Partisi adıyla resmen partileşmek yönünde adımını attı.

 

Kuruluşunu 10-11 Kasım'daki kongrede ilan edecek olan yeni partide Prof. Fatma Gök'le beraber eş genel başkanlık görevini yürütecek olan Yavuz Önen'le yeni parti üzerine konuştuk.

 

Hareketin kararlılığını vurgulayan Önen, partileşme adımının toplumsal bir ihtiyaca yanıt vermek üzere atıldığını söyledi.

 

"Üç yıldan beri gerçekten özgürlükleri savunan, gerçek bir demokrasi odağı olan, barışı ve emek haklarını savunan bir siyasi hareketin varolmasının gerekliliğine inanıyorduk. Bir buçuk yıllık çalışma sonrasında, Türkiye'nin her yanında oluşan halk meclisleri ve temsilcileriyle, halkla temasa geçtikten sonra bir ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.

 

"Kongre, çalışmasının sadece sorun tespit etmek, bilimsel verileri toplamak ve derinleşmekle yetinmemesi gerektiğine karar verdi ve Halkların Demokratik Partisi’ni kurdu.

 

Bunu "siyasi bir mecrada etkin olma projesi" olarak değerlendiren Önen, "herkesin kendi dükkanında sınırlı etkinlikle yetinmesi söz konusu olamazdı" dedi.

 

PARTİNİN BİLEŞENLERİ

Önen'in aktardığına göre, bileşenler kendi kimliğini inkar etmeden ve siyasi partisi varsa onu kapatmadan HDP'nin çatısı altında çalışmayı kabul etti.

 

Partinin zaten sadece siyasi parti temsilcilerinden oluşmadığını hatırlatan Önen, HDP'deki farklı bireyleri ve farklı hareketlerin varlığının altını çizdi.

 

"Alevi hareketi, kadın hareketi, LGBT hareketi var, engelliler var... Ayrıca Türkiye mozaiğinden değişik halkların, inançlarla birlikte etnistelerin temsilcilerini barındırıyoruz. Halklar da bu siyasi hareket içinde etkin bir temsiliyet göstermeye çalışıyor."

 

YEREL SEÇİMLER

Önen HDP'nin yerel seçimlere gireceğini de anlattı: "Bu parti yerel seçimlere, cumhurbaşkanlığı seçilerine ve genel seçimlere katılacak. Fakat yerel seçimlere katılabilmek için altı aya kadar seçim yasasının öngördüğü örgütlenmeyi tamamlamamız gerekiyor."

 

TEK ADAY

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) gibi HDP'nin içindeki partilerin seçimlere katılıp katılmayacağı konusuna da açıklık getiren Önen, birlikte davranma ilkesinin bütün partiler tarafından kabul edildiğini ve tek adayla seçimlere girileceğini söyledi:

"Bileşenler bütün yerellerde bir arada zaten. Türkiye'nin her yerinde sorunları gündemlerine alıyorlar. Uzun zamandır düzenlenen etkinliklerde HDK kimliği etrafında birleşmeyi istedik ve sağladık. Bir etkinlikte HDK bayrağının önde, bileşenlerin arkada olması kabul gördü. Aynı şey parti için de geçerli olacak. Yerellerde, diyelim, belediye başkanlığı seçiminde, adaylar konacak masaya, değerlendirilecek ve tek aday üzerinde anlaşılacak, seçime HDP adayı girecek."

 

HDK'nın bileşenleri arasında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Demokrasi ve Özgürlük Hareketi (DÖH), Emek Partisi (EMEP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ve Yeşiller Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Köz, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Türkiye Gerçeği, Sosyalist Yeniden Kuruluş Hareketi de bulunuyor.