Diyarbakır Valiliği'nin "Güvenlik" gerekçesiyle İstasyon Meydanı'nda yapılmasını engellediği "Darbeye karşı demokratik direniş" mitingi için binler HDP Diyarbakır İl Binası önünde bir araya geldi.

Miting, "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı. 

JINHA’nın haberine göre; alanda kadınların büyük ilgi gösterdiği mitingde bir annenin kendi el yazısıyla "Zalim ve lise mezunu bir cumhurbaşkanını istemiyoruz" dövizi herkesin ilgi odağı oldu.

Ardından miting alanına HDP'li vekiller, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ve HDK Eş sözcüsü Gülistan Koçyiğit sahneye çağrıldı. Selamlamanın ardından konuşmalar başladı. 

'DİRENEN HALKIN GÜCÜ ZULMÜ YENECEK'

Halkı selamlayanlardan HDK Eş Genel Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, "Bugün bizleri HDP, HDK ve DBP'yi her şeye bedel ödeyen halk var etti" sözleriyle konuşmasına başladı. Tüm provokasyonların halkın direnişiyle boşa çıkarıldığını ve temsilcilerini meclise gönderdiğine değinen Gülistan Koçyiğit, "Bugün kanımızla canımızla elde ettiğimiz kazanımlar yok edilmeye çalışılıyor. Halkın oylarıyla meclise giren HDP'yi siyaset dışı bırakmak istiyorlar. O meclis kadınların, ezilenlerin, sömürülenlerin emeğidir. İstediğiniz kadar gerilimi arttırın biz demokrasi ve barıştan yana mücadele etmekten tereddüt etmedik bundan sonra da etmeyeceğiz. Direnen halkın gücü, zulmü yenecek" dedi.

'BİZ BU CEPHELERİ BEDELLERLE KAZANDIK'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, 5 Haziran seçim mitingindeki bombalı saldırı sırasında yaralanan ve yaşamını yitirenleri anarak halkı selamladı. "Demokratik siyaseti bize bir lütufla vermiş gibi davranıyorlar" diyen Selahattin Demirtaş, "Biz bu cepheleri bedellerle kazandık. Seçimler anaların öncülüğü gençlerin fedakarlıklarıyla kazandı. Seçim bürolarımız parti binalarımız bombalandı. 5 Haziran'da mitingimizde bomba patlattılar. Biz baraj altında kalalım diye ellerinden geleni yaptılar. Halkımız yanımızda oldu meclise girdik" diye belirtti.

Selahattin Demirtaş'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

"Valilik önünde miting yapıp HDP'ye miting yaptırmamaya çalışınca zannediyor ki herkes Amed'de AKP'li oldu. Amed halkı burada bizimle. Elimizdeki tek güç bizim halkımızdır. Biz birbirimize olan ittifakımızı bağlılığımızı yitirmeyelim. Onlar ellerindeki tüm gücü sefer ederek, 'HDP'yi alanlara çıkartmayız' diyenler yüreklerdeki HDP ateşini söndüremezsiniz. Gençlerin tabutları üzerinden hanedanlığını sürdürenler yanılıyor.

'KİMSE KUSURA BAKMASIN'

“Dualarımız, dik duruşumuz, direnişimiz her zaman barış için olacak. Bizim barış davamız saray etrafında biat eden bir dava değil. Her insanın onurlu ve hasiyetini korumak siyasetçilerin görevidir. Aydınlık gelecek için tek seçenek biziz. Hiçbir şeyden anlamayanlara bunu teslim edecek değiliz. 'Dokunulmazlıkları kaldırır içeri atarız' diyorlar kimse kusura bakmasın. Onların kaygıları ve korkuları olabilir çünkü uğruna cezaevi yatacak davaları yok.

'PARTİMİZ HALKIN ÖZ MALI ALINTERİDİR'

“Biz siyasete çıkar için girmedik. Siyasete demokrasi ve halka hizmet için girdik. Yanlışı olmayan bir parti demedik, eksikliklerimiz var ama bunu cesaretle masaya yatırmak zorundayız. Özgürlüklere sahip çıkmak böyledir. Doğru adımlarla sağlam yürümek gerekir. Biz yanlışlarımızı halka açtık eleştirilerini aldık. Partimiz halkın öz malı alın teridir. 

'MİLLİYETÇİLİK İÇİN KÜRT DÜŞMANLIĞI YARATILIYOR'

“Sabırlı, metanetli, direnişçi olmak zorundayız. Ankara'daki akıl, akıl olmaktan çıkmış. Boğazımıza kadar bataklığa batmışız. Dünyada bir tane Türkiye dostu kaldı mı? Hukuklarıyla, ilişkileriyle kendilerinden nefret ettirdiler. Yakında Ortadoğu'da ciddi kırılmalar olacak. Halklar artık dayatma statükosuyla yaşamamaya alıştılar. Başka halkı düşman görerek kimse huzura eremiyor. Türk milliyetçiliğini güçlendirmek için Kürt düşmanlığına itiyor. 

'ZULMÜN ÜSTÜNE YÜRÜMEK ZORUNDAYIZ'

“HDP dışında bu ülkeyi kurtaracak umut yok. Bütün Amed halkı şunu bilsin görkemli bir miting borcumuz var. Zulmün üstüne yürümek zorundayız. Başka türlü bir seçeneğimiz yok. Amed halkı el ele verip güçlenerek eksikliklerimizi tamamlayarak yürüyelim."

Konuşmaların ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı.