Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim hakkı düzenlemesi BDP cephesinde kabul görmedi. Yıllardır Kürt dili üzerinde çalışma yapan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, “Hiçbir halk kendi anadilini para verip kurslarda öğrenmez” dedi. Taraf'tan Güler Yılmaz'a konuşan Birtane’nin sözlerinden satırbaşları şöyle:

'KÜRT DİLİ DİRENDİ'

"Başbakan’ın anadil konusunda söylemlerinde bir değişiklik yok. Doğrusu hiçbir halk kendi anadilini gidip para verip kurslarda öğrenmez. Asimilasyon, yok sayma politikaları sonucunda insanlar kimliklerinden, dillerinden, benliklerinden koparıldılar, uzaklaştırıldılar. Sadece Kürtler değil, farklı dil ve halkın yaşadığı bu ülkede çok geniş olan kültür mozaiği zaman içinde tek bir kültürün, tek bir dilin egemenliği altında yok edildi.

"Bütün olumsuzluklara karşın Kürt dili direndi. Dünyanın bu kadar küçüldüğü dönemde getirip de 'Kendi dilinizi parayla öğrenin' şeklinde hakarete varacak boyuttaki bir açıklamayı Kürtlerin hiçbiri kabul etmiyor. Ben bunu Kürt halkına hakaret olarak görüyorum."

'YASAK ÜÇ HARF VAR'

"Binlerce Kürt, isimlerinde w, x, q harflerinin kullanımını talep ettiler. Ben de ismimi değiştirmek için başvuranlardan birisiyim. Kürtçe ismim Xemrevin. Anlamı psikolog, teselli eden, derdi tasayı uzaklaştıran. Nüfusta gerçek adımı yazdıramadığım için Mülkiye adı yazılı. Benim yakın çevremde ve arkadaşlarım arasında hâlen Kürtçe adım kullanılıyor.

"Ama burada bir yasal engel daha var umarım o da kaldırılır. Bir kez isim başvurusunda bulunan reddedilmiş ise ikinci kez başvuramıyor. Onunla ilgili bir yasal düzenleme de yapılmalı. Şimdi getirilen düzenleme bu harflerin önündeki cezai uygulamanın kaldırılmasıdır. Tabii bu bir avantaj ama halen yasak olan üç harfimiz daha var bizim. Şapkalı olan harflerimiz var . "Ê, û, î" harfleri; bunlarla ilgili bir şey yok. Bunların kullanımıyla ilgili ilerde bir arıza çıkar mı bilmiyoruz."