Müzakere Yasası Taslağı’nı değerlendiren İrfan Aktan, yasa taslağı ile Abdullah Öcalan’ın rolünün kabul edildiğini söyledi.

Gazeteci-yazar İrfan Aktan Müzakere Yasa Taslağı konusunda Kürtler tarafından yapılan eleştirilerin haklı olduğunu fakat son kertede tamamen mahkum edilmesinin hata olacağını söyledi.

İMC'ye konuşan Aktan, Öcalan’ın baştan beri talep ettiği bir şeyin hükümet tarafından getirilmesinin tarihi öneme sahip olduğunu vurguladı. Öcalan’ın rolünün kabul edildiğini vurgulayan Aktan sessiz devrim yapıldığı konusundaki söylemlerin önemsenmemesi gerektiğini söyledi. Aktan özellikle Gezi eylemleri ile devletin ceberut yüzünün bütün halklara yönelik olduğunun anlaşıldığını söyledi.

İrfan Aktan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bu yasanın gelmesinin oylara yönelik olabileceğini bununda Kürtlerin seçimlerdeki öneminin hükümet tarafından kavrandığının göstergesi olduğunu söyledi. Çözüm süreci aslında aktörlerin karşı tarafı ne kadar ikna ettiğine bağlı olarak kalıcı hale geleceğini vurgulayan Aktan meselenin sadece siyasi aktörlerden ibaret olmadığı PKK ve TSK’nın belirli bir mutabakata varması için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda MHP ile mutabakata varması ve Kürt meselesinin çözümüne ilişkin değerlendirmeleri arasında doğrudan bir bağlantı kurulmasının yanlış olacağını belirten Aktan CHP’nin alacağı pozitif tutumun toplumsal barış açısından önemli olacağını ifade etti.