Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in Yargıtay'da bir hakimin Fethullah Gülen'e danışarak karar verdiğini öne sürmesi ardından, kendisinden bu kişinin adını açıklaması ve bugüne kadar neden sustuğunu izah etmesi isteniyor.

Bunu bir suç duyurusu olarak algılayan çevreler, yargının bağımsızlığına gölge düşüren bu iddianın incelenmesini talep ediyorlar.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, ''Bunları söyleyen kişi bu ülkede başbakan yardımcılığı ve adalet bakanlığı yapmış bir şahsiyet, şu anda da iktidar partisinin genel başkan yardımcısı. Elinde gerçekten hukuka uygun yahut hukuk dışı herhangi bir bilgi varsa, bunu yargıyı denetleyecek mekanizmalara teslim etmesi gerekir, ki en azından bundan sonra bu tip şeylerin önüne geçilebilsin.'' dedi.

'CEMAATİN İMAMI'

Mehmet Ali Şahin, Yargıtay'da ''Cemaatin İmamı'' lakabıyla tanınan bir hakimin bulunduğunu ve bu kişinin önemli bir işadamıyla ilgili dosyayı Pennsylvania'ya yollayarak ne yönde karar vereceklerini Fethullah Gülen'e danıştığını söylemişti.

Şahin, Karabük'te partisinin il başkanlığının danışma meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, ne sözkonusu hakimin ne de işadamının isimlerini verdi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı, ''Bakın, çok önemli bir şey söylüyorum arkadaşlar. Nasıl karar vermesi hususunu Pensilvanya'ya sormuştur. 'Bir savcı, hakim böyle bir şey yapabilir mi' diye sordum kendime, kafam, hafızam kabul etmedi ama araştırdığımda maalesef bunun doğru olduğu kanaatine vardım.'' diye konuştu.

'SAMİMİYETTEN UZAK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, ''Mehmet Ali Şahin'e soruyorum: Neden bugüne kadar gereğini yapmadınız?'' diyor.

Tanrıkulu, ''Neden Adalet Bakanı olarak siz ve hükümetiniz bu duruma bugüne kadar göz yumdu? Bugüne kadar bu yargı mekanizmasında mağdur olmuş insanlarla ilgili olarak, 'Şeriatın kestiği parmak acımaz'dan başka ne söylediniz? Mehmet Ali Şahin'in söylediklerinin doğru olma olasılığı vardır ama, samimiyetten uzaktır.'' diye tepki verdi. (BBC Türkçe)