'Erbakan dik dursaydı "28 Şubat" olmazdı' diyen Mesut Yılmaz'a zehir zemberek cevap;

Akit'e konuşan Ekrem Pakdemirli,28 Şubat sürecinde askerin darbe yapmaya kararlı olduğunu ve Yılmaz'ın da bunu görerek fırsata çevirdiğini söyledi. Pakdemirli, “Mesut Yılmaz dik dursaydı, 28 Şubat olmazdı. Sayın Yılmaz o dönem askerlerin kuklası ve taşeronu oldu. O zillete katlanıp başbakanlık yapmak istiyormuş, bizim haberimiz yok” dedi.

ANAP'lı eski bakan ve başbakan yardımcılarından Ekrem Pakdemirli, “Erbakan dik dursaydı 28 Şubat olmazdı” diyen ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a sert tepki gösterdi.

“MESUT YILMAZ, ASKERLERİN TAŞERONU OLDU”

Akit'e konuşan Pakdemirli, 28 Şubat sürecinde askerlerin darbe yapmaya kararlı olduğunu ve Yılmaz'ın bunu görerek fırsata çevirdiğini söyledi. Pakdemirli, “Asıl Sayın Mesut Yılmaz dik dursaydı 28 Şubat olmazdı. Sayın Yılmaz o dönem askerlerin kuklası ve taşeronu oldu. O zillete katlanıp başbakanlık yapmak istiyormuş, bizim haberimiz yok” dedi.

“‘PARTİ BİTER' DEDİM, DİNLEMEDİ”

28 Şubat sürecinde Refah-Yol koalisyonundan milletvekillerinin istifa ettirilerek, ANAVATAN Partisi'ne geçirildiğini belirten Pakdemirli, “Sayın Mesut Yılmaz'a da bu işin taşeronluğu kısmı verilmiş. Grup toplantısında ben Mesut Bey'in hükümeti kurmaması, kuracak olursa, partiyi bitireceğimizi söyledim. Karşı çıktım. Gizli oylama yapalım dedim. Benim karşı çıkmama rağmen açık oylama yapıldı. Zaten Sayın Yılmaz Başbakanlığa çok meraklı olduğu için hükümeti kurmaya talip oldu ve partiyi de bitirdi” diye konuştu.

“ASIL MESUT YILMAZ DİK DURMADI”

Mesut Yılmaz'ın, darbeci askerlerin baskısı karşısında dik durmadığını belirten Pakdemirli, şunları söyledi: “En büyük yanlışlık Güneş Motel benzeri olay oldu. Adamlar bize 12 tane adamı naklettiler. O günlerde yapılması gereken hükümeti kurmama idi, istifa edenleri partimize almamaktı. Eğer biz dik dursaydık, askerler, Sayın Çiller'e yönelecek veya idareye el koyacak ve dünya kamuoyuna darbeci ordu diye tescilleneceklerdi. Büyük ihtimalle açıktan darbe olmayacak ve kısa sürede seçimlere gidilecekti. Yeni hükümete ANAP daha güçlü girecekti. Sayın Yılmaz, o konuları unutmuşa benziyor ve dik duruş arayışını sadece Erbakan'a yüklüyor. Bunu ben insafsızlığa yoruyorum.”

“ASKERLERİN KUKLASI OLMADIN MI?”

Pakdemirli, kendisini aklamaya çalışan Yılmaz'a şu soruları yöneltti: “Biz dik durabildik mi? Bir nevi Güneş Motel tiyatrosunu oynamadık mı? Taşeron parti adını almadık mı? Hükümeti kurduk da bağımsız davranabildik mi? Askerlerin kuklası bir hükümet olmadık mı? Sayın Yılmaz, ‘Genelkurmay Başkanı beni sigaya çekti' itirafında bulunmadı mı?”

GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR?

DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in, 1977'de kurulan Süleyman Demirel başkanlığındaki hükümeti yıkmak için “Kumar borcu olmayan 11 milletvekili arıyorum” sözlerinin ardından İstanbul'daki Güneş Motel'de görüştüğü Adalet Parti'li 11 milletvekiline de bakanlık sözü vermesi ve hükümetin düşmesi üzerine yeni hükümeti kurması, tarihe “Güneş Motel Olayı” olarak geçti.

MESUT YILMAZ NE DEMİŞTİ?

DP'den istifa eden ANAP'lı eski Başbakan Mesut Yılmaz, Habertürk TV'de katıldığı programda, 28 Şubat sürecinde Erbakan'ın dik duramadığını ve bu süreçten en fazla zararı kendisinin gördüğünü ileri sürmüştü. Yılmaz, özetle şunları söylemişti: “Erbakan hükümeti, o tarihte bu önerilere karşı dik dursaydı, askerler bunu daha öteye götüremezdi. 28 Şubat sürecinde en büyük zararı ben yaşadım.”

AKİT