MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Özel Savcılık yetkililerinin ifadeye gelmeyen MİT yöneticileri için verdiği yakalama kararını değerlendirirken, “Ya Tayyip, men dakka dukka” dedi.

 

MHP’li Vural, Meclis’te Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifi’nin ertelenmesiyle ilgili süreci değerlendiren Vural, “MHP olarak içtüzük konusunda yapılan değişikliklerin partiler arası uzlaşma ile olması gerektiğini düşünüyoruz. Parmak çoğunluğu ile Meclis’te darbe yaparak muhalefeti susturmanın doğru bir yöntem olmadığını ifade ettik. Bunun parlamentoya gerginlik taşıyacağını, bu gerginlikle parlamentonun çalışmaz hale getirilmesinin çatışmayı fitillemesini doğru olmadığını söyledik. MHP’nin yaptığı tespitler doğru çıkmıştır” dedi.

 

Hep birlikte bu gerginliği yaratan dayatmayı ortadan kaldırarak beraber ve birlikte oyunun kurallarının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Vural, “Eğer mücadele edeceksek de mertçe etmeliyiz bu mücadeleyi. Oyunun kurallarını değiştirmesinler” dedi.

 

İçtüzük’ün partiler arası uzlaşma ile çözülmesi gerektiğin altını çizen Vural, “İnşallah gelecek hafta görüşmelerle, beraber ve birlikte içtüzük değişikliğini gerçekleştiririz. Ama muhalefet olarak böyle bir dayatmaya kesinlikle boyun eğmeyeceğimizi ifade ediyorum” dedi.

 

Vural, İçtüzük’teki en tartışmalı madde olan 19’uncu maddede uzlaşma sağlanamaması durumunda ne olacağı yönündeki soruya “Uzlaşma sağlanacağı taahhüdünü AKP beyan etmiştir. AKP’nin bu konuda uzlaşma temin etmesi gerektiğini vurgulamak ve bunu sağlamaya çalışmak daha hayırlı olacaktır. Partiler arasında uzlaşma olacağı umudunu koruyoruz. Girişimlerin ilk aşaması olumlu olmuştur. Umarım bunu nihayete erdiririz” yanıtı verdi.

 

Vural hafta başından itibaren gruplar arasında görüşme yapılabileceğini söyledi.

 

HAKAN FİDAN’IN İFADEYE ÇAĞRILMASI

Vural’a, ifadeye gitmeyen MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında Ankara Savcılığına yazı yazılması ve emekli MİT mensupları için yakalama kararı verilmesini nasıl değerlendirdiği soruldu. Bu konularda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geniş kapsamlı bir değerlendirme yapacağını söyleyen Vural, “Bu süreç içinde MHP’nin duruşu, tespitleri ortadadır. Buradan sesleniyorum Sayın Başbakana’a, 'Ya Tayyip, men dakka dukka'" dedi. Geçtiğimiz günlerde ‘eden bulur’ anlamındaki bu sözü Başbakan Erdoğan Suriye lideri Esad’a söylemişti.

 

MHP’nin her zaman doğruların yanında olduğunu iddia eden Vural, Cuma hutbesinde de Ziya Paşa’nın “Hz. Allah doğruların yanındadır” sözünün nakledildiğini söyleyerek, “Ben de bu Cuma hutbesinden ilhamla, doğruların hep yanında olduk. Doğruların hep yanında olduğumuz için Hz. Allah da bizim yanımızdadır” dedi.